BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyponton a hazai piac

Negatív hangulatban telt a múlt heti kereskedés a hazai börzén. A Ciprussal kapcsolatos bizonytanság rontotta a hangulatot, és az sem segített, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő negatív kilátást rendelt a magyar adósminősítéshez

Mindössze egyetlen nap emelkedett a BUX a hét közepén, amit péntekre gyorsan leradírozott a piac. Ráadásul a 18 000 pontos lokális minimum is elesett, és 17 900 pontnál érte el közel 3 hónapos mélypontját a kurzus.

A közeljövőre nézve sem túl rózsás a helyzet: a BUX látványosan alulteljesíti a száguldó nemzetközi börzéket, és további lejtmenetnek is nagy a valószínűsége. A csökkenő trendben mozgó index a 17 600 pontos lokális minimumot is megérintheti rövidtávon, hiszen jelenleg nincsenek fordulós jelzések a grafikonon.

A ciprusi események árnyékolták be az elmúlt hét kereskedését. Az ország számára 10 milliárd eurós mentőcsomagot szavaztak meg az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, azonban ezt kemény feltételekhez kötötték. A társasági adó megemeléséből és a bankbetétek megadóztatásából további 5,8 milliárd eurót kellett volna előteremtenie Ciprusnak. A parlament azonban nemet mondott a mentőcsomagra: nem volt olyan képviselő, aki elfogadhatónak tartotta volna az EU feltételeit. Ezt követően több napon keresztül folytatódtak a tárgyalások Ciprus és Oroszország között, ami végül eredmény nélkül ért véget. Forrósodik a levegő Ciprus körül, ez pedig tovább fokozza a bizonytalanságot a piacokon.

A tengerentúlon a Federal Reserve kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változott a jegybanki beavatkozás mértéke, továbbra is havi 85 milliárd dollárt fordítanak eszközvásárlásra. Az eszközvásárlásban addig nem lesz változás, amíg a munkaerőpiacon nem látszik érdemi javulás. Ugyanakkor nem ez lesz az egyetlen mutató, amit figyelni fognak. Többek között figyelembe fogják venni az infláció és a pénzügyi indikátorok alakulását is. Ben Bernanke Fed-elnök szerint a ciprusi helyzet nem jelent közvetlen veszélyt az USA-ra.

Számos pozitív makrogazdasági adat is volt a tengerentúlon, de az árfolyamok mégsem tudtak felfelé mozdulni. Ez egyébként nem is meglepő, mert sokat emelkedett mostanában az amerikai piac. A ciprusi problémák nyomás alatt tarthatják a piacokat Európában, de a tengerentúli börzékre csak limitált lehet a hatásuk.

Véget érhet az együttműködés

A Siemens kiszállhat a Nokia Siemens Network nevű közös vállalkozásból, miután a mobiltelefongyártó cég és a Siemens együttműködési megállapodása áprilisban lejár. A kiválásról pontos részletek nem ismertek, de felmerült, hogy elsődleges részvénykibocsátás (IPO) keretében tőzsdére viszik. A számos hálózatépítési tendert nyerő vállalat főként az egyébként gyenge teljesítményt nyújtó Nokia eredményét befolyásolja jelentősen.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.