BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi állhat a Raiffeisen optimalizációjának hátterében?

Az osztrák Raiffeisen bankcsoport (RBI) hétfőn késő este, a New York-i tőzsdezárás után bejelentette, hogy eladja lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankját, az ázsiai és az amerikai piacról visszavonul, Magyarországon pedig optimalizálja tevékenységét. Erről a bank felügyelőtanácsa döntött hétfőn.

A szűkszavú sajtóközlemény a magyar leánybankkal kapcsolatos tervekről nem közölt részleteket.

A Raiffeisen Bank Zrt. Magyarországon 112 fiókkal, és mintegy 600 ezer ügyféllel rendelkezik, a konszolidált mérlegfőösszege a 2013-as nemzetközi számviteli adatok (IFRS) szerint 1851 milliárd 488 millió forint volt.

A bank 2014. március 28-i sajtótájékoztatóján Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója leszögezte: a magyar bankszektor egyik meghatározó, univerzális szereplője marad a Raiffeisen Bank, amelynek vesztesége jelentősen, 34 százalékkal 31,2 milliárd forintra csökkent 2013-ban.

Heinz Wiedner akkor leszögezte azt is, hogy a magyarországi Raiffeisen eladása lekerült a napirendről.

A bank működési költségei 53 milliárd forintot tettek ki 2013-ban, céltartalék-képzésre pedig közel 42 milliárd forintot fordítottak. A nem teljesítő hitelek aránya 30 százalék alatti szinten stabilizálódott, és egyre kevesebb kölcsönszerződés kerül ebbe a kategóriába - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.