BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: Mégis kedveli a piac a görögöket, mert olcsók

Az elemzőket meglepte, hogy sikeresen, túljegyzés mellett zajlott hétfőn a görög államkötvények akciója. Az öt éves futamidejű papírokra 25 milliárd eurós ajánlat jött, ebből 8 milliárd eurót fogadott el Görögország, az átlagos hozamszint 6,2 százalék volt.

A hasonló másodpiaci hozamhoz képest 0,3 százalékkal emelte meg a hozamot a görög államadósság kezelő, szakértők szerint ez az olcsóság vonzotta a befektetőket. Esett a görög 5 éves kötvények CDS felára, 9 bázisponttal 329 bázispontra a kibocsátás idején, vagyis a piacon tényleg javul a Görögországnak nyújtott hitelek kockázati megítélése.

A másodpiaci görög öt éves referenciájú papírok hozama eközben 7 bázispontnyit süllyedt 5,886 százalékra. Spyros Papanicolaou, a görög adósságkezelő központ vezetője szerint bebizonyosodott, hogy Görögország a leminősítések ellenére is képes finanszírozni adósságát a piacról.

A tisztviselő arra számít, hogy a német öt éves kötvényekhez képesti felár elérte a maximumát és a jövőben szűkülni fog a spread. (A múlt héten érte el a csúcsát a német bundhoz mért görög spread: 365 bázisponttal, azóta mérséklődött a felár, jelenleg 358 bázisponton van.)

Görögországnak 53 milliárd eurónyi adósságot kell az idén értékesítenie, ami a görög GDP közel 20 százaléka. Szakértők korábban úgy látták, hogy az adósságkezelőnek problémái lehetnek az aukciók sikeres lebonyolításával, ugyanis a magas államháztartási hiány miatt a befektetők megvonták bizalmukat a görög gazdaság iránt. Kérdéses az Európai Unió segítsége is, a legnagyobb tagállam, Németország többször jelezte, hogy nem támogatja a Görögországnak nyújtható gyorskölcsönt.

Február elején ül össze az Európai Bizottság, hogy áttekintse a görög költségvetési reformtervet, amelyről a végső szót az Uniós pénzügyminiszterek február 16-i találkozóján mondják ki a tagállamok. Az előrejelzések szerint a görög államadósság jövőre fog tetőzni a GDP 120,6 százalékán, de 2013-ra 113 százalékra csökkenhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.