BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: továbbra is az árupiac a fókuszban

Ellátási nehézségek miatt töretlen drágulásra számít a Goldman Sachs az árupiacokon. A bankház legfrissebb előrejelzése a kőolaj, a réz és az arany befektetéseket emeli ki, mint amelyek potenciálisan folytatják a ralit.

 Talán a legfontosabb értékőrző az arany, amely a héten másodszorra állított be történelmi csúcsot tegnap, miközben a dollár 15 havi mélybe gyengült.

Az arany azonnali szállítása 1118,88 dollárra drágult unciánként a New Yorki tőzsdén, amellyel a héten már másodszor állított be történelmi csúcsot a nemesfém, de szakértők szerint év végéig folytatódik a rali, várhatóan 1200 dollár közül zárja a decembert a sárga fém.

Az arany árfolyamával ellentétes irányban mozog a dollár, amely tegnap az 1,50-es szint fölé, 15 havi mélybe gyengült az euróval szemben. A fizetőeszköz az elmúlt egy hónapban 1,7 százalékot veszített értékéből, míg az arany 5,5 százalékot nyert, a nemesfém ára idén 27 százalékot emelkedett.

A Goldman szakértői úgy látják: az alacsonyan tartott kamatok, valamint az inflációs félelem még sokáig hajthatja a nemesfémet, sőt, India és Sri Lanka példáját követve az egyes nemzetgazdaságok is arany vásárlásba foghatnak, hogy tartalékaikat biztonságosabb értékőrzőbe helyezzék át. A Goldman tanulmánya szerint az arany addig folytatja a menetet az 1200 dolláros ellenállásáig, amíg az inflációval súlyozott TIPS 10 éves amerikai államkötvények hozamszintje 1,5 százalék alatt marad.

A kőolaj ára is emelkedhet, az évvégére 85 dollárba kerülhet egy hordó West Texas Intermediate (WTI), míg a kukorica ára december végére 4 dollár fölé drágulhat vékánként a Chicagói Árutőzsdén, a réz tonnája pedig 6960 dollárba kerülhet – vélik a Goldman elemzői. Tegnap 80 dollár fölött járt a tengerentúli könnyűolaj jegyzése, míg a kukorica vékája 3,8 dollárba került, a réz tonnájáért pedig 6500 dollárt kértek.

A Goldman általában is az árupiaci termékek és eszközök felülsúlyozását ajánlja, várhatóan az S&P GSCI Enhanced Total Return Index 17,5 százalékot emelkedik a következő 12 hónapban. Az árupiaci mutató idén eddig 21 százalékkal nőtt.

A kolumbiai kávé is profitált az idei menetből, és mivel az El Nino szezon az év végén kezdődik a Csendes Óceáni térségben, előrejelzések szerint a száraz idő miatt jelentős kiesés várható a kávé termelésben. Idén 26 százalékot drágult a kávé, várhatóan jövő év első negyedévében elmaradnak az esőzések a világ harmadik legnagyobb termelőjénél, ami miatt tovább csökkenhet a kolumbiai kávé kínálata. Idén 8,7 millió tonnát exportálhat az ország, ami jelentősen alulmúlja az egy évvel korábbi 12,5 milliós exportot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.