BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fizetett az E-Star

Nem teljesített még az E-Star azoknak a kötvényeseknek, akik a múlt héten nem ajánlották fel nyomott árfolyamon visszavásárlásra a kötvényeiket. A következő években lejáró sorozatokra még alacsonyabb visszavásárlási ajánlatot tett a cég. A társaság részvényének az árfolyama a limitig zuhant a tőzsdén.

Ma kellett volna az E-Starnak kifizetnie azokat a kötvényeseket, akik a múlt héten nem éltek a cég visszavásárlási ajánlatával, és ajánlották fel a hitelpapírjaikat 35 százalékos árfolyamon a cégnek. A mintegy 1,42 milliárd forintnyi névértékű kötvényből nem egészen 800 millió forintnyit tudott visszavásárolni a cég, a maradék 620 millió forintnyi hitelpapír tulajdonosának azt ajánlották fel, hogy a tegnapi lejárat napjáig készek velük 35 százalékos árfolyamon megalkudni abban az esetben, ha az államtól megkapják Fejér és Veszprém megye mintegy 2,5 milliárd forintos tartozását.

A befektetők egy része vélhetően arra játszott, hogy ha nem mennek bele a nyomott visszavásárlási ajánlatba, akkor a lejáratkor a cég kénytelen lesz nekik kifizetni a teljes névértéket kamatokkal együtt. Lapunk információi szerint azonban az erre bazírozók pórul jártak, egyrészt kevéssé valószínű, hogy a társaság miután a hitelezők nagyobb részét a névérték alig harmadával kielégítette, három nappal később a többieknek ennek a tripláját fizeti majd ki. Úgy értesültünk, eddig az E-Star tegnap egyetlen lejárt kötvény befektetőjének sem tudott fizetni, mivel nem volt ehhez elegendő forrása. Bár a múlt hétfőn a cég a tőzsde honlapján egyik közzétételében arról tudósított, hogy az állam 8 napon belül vállalta a két megyei önkormányzat tartozásának a kiegyenlítését, és a határidő már lejárt, a várt összeg azonban még nem érkezett meg az E-Starhoz.

A társaságnak a most lejárt sorozaton felül még három kötvénysorozata van, ezek összesített névértéke 8,5 milliárd forint körül van. A 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban lejáró hitelpapírokra is tett a cég tegnap visszavásárlási ajánlatot a tőzsde honlapján, a befektetőknek azonban még a tegnap lejárt sorozatnál is alacsonyabb tett, 26 százalékos árfolyamon venné vissza a kötvényeket. A legnagyobb tétel ezek közül a 2014 februárjában lejáró sorozat, amelynek a névértéke több mint 5,9 milliárd forint, ebből lapzártánkig nem egészen 130 millió forintnyit ajánlottak fel a társaságnak. A 2015 februárjában lejáró sorozatból 1,25 milliárd forintnyit bocsátottak ki, ezekből 10 millió forintnyit adtak eddig vissza, az 1,43 milliárd forintnyi névértékű 2016 májusának végén kifutó sorozatból pedig 3,8 millió forintnyit ajánlottak fel a cégnek.

Egyelőre tehát nem tolonganak a zömében intézményi befektetők a következő években lejáró kötvényeikkel az E-Starnál. Vélhetően sokan még kalkulálnak, hogy mivel járnak jobban, ha most kiszállnak nyomott árfolyamon az értékpapírból, vagy ha kivárnak legalább a soron következő kamatfizetésekig, abban a reményben, hátha képes lesz a társaság fizetni. Ezek közül az első november 30-án esedékes, a 2016-os sorozat akkor fizet a 6 havi bubor + 5 százalékos kamatot, vagyis a mostani félévre mintegy 7,5 százalékos kupon jár majd a kötvényeseknek, ez a cégnek nagyjából 108 millió forintnyi kifizetést jelentene. Jövő februárban még mélyebben kellene a zsebébe nyúlnia a cégnek, akkor ugyanis a 2014-es és a 2015-ös sorozatnak egyszerre lesz kamatfizetése, ez hozzávetőlegesen 750 millió forinttal terhelheti majd a cég büdzséjét, ha a befektetők addig megtartják a hitelpapírokat.

Az E-Star részvények és kötvények kereskedését a múlt hét hétfőn a társaság kérésére felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén. Eredetileg szerdáig szünetelt volna a kereskedés, aznapra ígérte ugyanis a cég, hogy előáll a kötvényesek számára egy visszavásárlási ajánlattal. Mivel azonban a remélt finanszírozóval folyó tárgyalások kudarcba fulladtak, szerdán csak a tegnap lejárt sorozat befektetőinek tett ajánlatot az energetikai cég, és a hét végéig meghosszabbíttatta az értékpapírok felfüggesztését.

A kereskedés ma kezdődött újra a részvényekkel és a kötvényekkel. A részvény árfolyama rögtön a nyitás utáni percekben 10 százalékot esett, így néhány percre fel kellett függeszteni a kereskedést. Ezt követően az értékpapír árfolyama még tovább zuhant, egészen a 15 százalékos napon belüli limitig, és egész nap ott is ragadt. A kötvényekkel jóformán nem kereskedtek a tőzsdén. A 2015/A sorozatra született egyetlen kötés, amely során egy darab hitelpapírt adtak el viszonylag magas, 60 százalékos árfolyamon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.