BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon jól fogy a tbsz

Egymás után rukkolnak elő a hosszú távú megtakarítási konstrukcióikkal a bankok

Pályafutásának bő fél éve alatt több tízmilliárd forint áramlott a tartós befektetési számlára (tbsz), ez jóval meghaladja a lapunknak nyilatkozó hitelintézetek várakozásait. A három-, illetve ötéves időtáv után adókedvezményt nyújtó konstrukciótól pedig az év végére még nagyobb felfutást várnak a pénzügyi szolgáltatók, hiszen egyrészt a megtakarítások szempontjából a november–decemberi időszak mindig erősnek számít, másrészt az első felhalmozási időszak is pontosan az év végén jár le, ez megdobhatja az elhelyezett pénz mennyiségét.

A tbsz sikerén felbuzdulva sorban állnak elő a konstruk-cióhoz illeszkedő termékekkel a pénzügyi szolgáltatók: a legnagyobb a kínálat a befektetési alapokból, ám a hosszú távú lekötött betéteknél is kezdenek megjelenni a kedvezőbb árazású konstrukciók. (Ez utóbbi nyomai már észrevehetők a jegybanki betéti statisztikákon is.)

Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója szerint egyértelműen látszik, hogy a befektetői kedv visszatért a piacra: ezt egyrészt az indokolja, hogy már kedvezőek a visszamenőleges hozamok, másrészt a csökkenő betéti kamatok nyomán a befektetők kezdenek elgondolkodni más megtakarítási formákon is.

A tbsz pedig – emelte ki a vezérigazgató – jóval kedvezőbb fogadtatásban részesült, mint a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), ez megmutatkozik mind az ügyfélszámban, mind a volumenben. Ennek az oka pedig Fatér Gyula szerint az, hogy bár a nyesz több kedvezményt biztosít, a tbsz belátható időtávra szól, így a hazai befektetők számára jobban „eladható”. A hazai lakossági ügyfelek – érvel a vezérigazgató – három-öt évig hajlandók előre pénzt lekötni, hogy a forrásadó egy részének vagy egészének a megfizetése alól mentesüljenek, ám a határozatlan időtávú, kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításokkal egyelőre kevésbé lehet lekötni a figyelmüket.

Természetesen – szögezte le Fatér Gyula – a Budapest Bank csoport is igyekszik kihasználni a tbsz-ben rejlő lehetőségeket, ezért versenyképes ajánlatokkal jelent meg a piacon. Addicionális elemet jelent, hogy minden betéti számla automatikusan az MNB-alapkamathoz igazodó mértékben kamatozik. Másrészt az ügyfeleknek díjmentesen jár egy biztosítás is, amely az indokolt idő előtti kivét esetére nyújt megoldást oly módon, hogy a befizetendő forrásadót megtéríti: ez a piacon eddig egyedülálló szolgáltatásnak számít. Indokolt esetnek minősül például egy váratlan, súlyos betegség vagy a munkanélküliség.

A termékoldalon is felkészült a Budapest Bank csoport: a Budapest Alapkezelő szeptemberben elindította a hazai piacon egyedülálló, előre rögzített céldátumra optimalizált befektetési alapját, a Budapest 2015 Alapot, valamint a dinamikus részvénykitettségű Budapest Zenit Alapok Alapját. Mindkét nyílt végű, nyilvános, határozatlan futamidejű alap célja, hogy ügyfelei számára kockázatos és biztonságos pénzpiaci kitettséget jelentő befektetések kombinációjával vonzó hozamú, de a tiszta részvényalapokénál kisebb kockázatot hordozó befektetési alternatívát nyújtson. A tőkeveszteségek elkerülése érdekében az új alapok – CPPI-struktúrát alkalmazva – kifejezetten dinamikusan kezelik a részvénykitettséget.

Kárpáti Gábor, az UniCredit Bank premium banking szegmensének vezetője szerint a tbsz-ek bevezetésekor már várható volt, hogy a konstrukcióban rejlő lehetőségek igen széles ügyfélkör figyelmét keltik majd fel. Tekintettel arra, hogy a tbsz-en elhelyezett megtakarításoknál 3 és 5 év után adófizetési kedvezmény, illetve akár teljes adómentesség érhető el, ezért az idei év egyik slágertermékeként lehet aposztrofálni a konstrukciót.

Az ügyfeleket megtakarításra ösztönző termékpalettát – tette hozzá – az UniCredit Bank is fontosnak tartja: ennek megfelelően elsőként vezették be a kifejezetten a tbsz-konstrukcióhoz igazodó 3 és 5 éves futamidejű betéti termékeket. A bank emellett a tbsz futamidejéhez illeszkedő befektetési politikájú és futamidejű befektetési alapokkal is bővítette termékkínálatát: 2010. október 1-jéig jegyezhető például a Szuper 8 Tőkevédett Származtatott Alap, amely egyszerre két fontos ügyféligényt, a jó hozam lehetőségét és a tőkevédelmet is képes kiszolgálni. A változékony piaci környezetben ötéves időtávon (a névértékre vonatkozó lejáratkori) tőkevédelmet nyújt, és az első év végén 8 százalékos hozamot fizet a névértékre vetítve. Fontos további jellemzője, hogy az alap kezelőjének a termék teljes életpályája során lehetősége van arra, hogy dinamikusan alkalmazkodjon a megváltozott piaci környezethez. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.