BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyér kínálat állhatja útját az NFA-nak

Várhatóan nem tudja majd egy év alatt elkölteni az idei költségvetésből biztosított összeget a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A költségvetés földvásárlási célokra 2013-ban összesen 4 milliárd forintot biztosít a szervezet számára. A korábbi, alacsonyabb összegből tavaly 700 hektárnyi földet vásárolt az NFA, amelyet döntően földhaszonbérleti pályázati rendszerben hasznosított. A szervezet közleménye szerint az NFA „továbbra is a földpiac komoly szereplője kíván lenni”.

Elvben a rendelkezésre álló 4 milliárd forint átlagos minőségű termőföldeket figyelembe véve hozzávetőleg 4 ezer hektár vásárlására lenne elegendő, amely jelentősen meghaladja a tavalyi 700 hektáros mennyiséget. Az ilyen termőföldek ugyanis egymillió forintba kerülnek hektáronként, míg a rosszabb földek félmilliót, a jobbak akár 1,5 milliót is érnek. Minőségtől és elhelyezkedéstől függetlenül azonban ezektől az áraktól jelentős eltérések is lehetnek. Valószínű azonban, hogy ténylegesen nem tud majd az NFA ezer hektárnál többet vásárolni.

„A szervezet arra törekszik, hogy önálló tulajdonú földeknél érvényesítse az elővásárlási jogát, a résztulajdonok vásárlását pedig kerülje” – mondta el lapunknak Raskó György. Az agrárközgazdász hozzátette: „az osztatlan közös tulajdonok esetén egy hektár alatti résztulajdonokat vehetne csupán, itt azonban a többi tulajdonos korlátozhatná jogait. Az egy tulajdonossal rendelkező földekből viszont csak nagyon korlátozott a kínálat” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.