BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztően kevesen spórolnak nyugdíjaséveikre

Öngondoskodás Közép-Európában leginkább a szlovákok, legkevésbé a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre – idézte a prágai International Personal Finance (IPF) nemzetközi felmérését az MTI.

A Provident Financial nemzetközi pénzügyi csoport részét képező IPF szerint Szlovákiában a megkérdezettek 44 százaléka, Csehországban 42 százaléka, Romániában 19 százaléka, Lengyelországban 11 százaléka, Magyarországon pedig 7 százaléka spórol nyugdíjas éveire. „A magyarországi helyzetet alapvetően az ország rossz gazdasági helyzete és a félresikerült nyugdíjreform befolyásolja, amelynek végén a kormány gyakorlatilag államosította az emberek pénzét a magánnyugdíjalapokban” – olvasható az IPF elemzésében.

Az emberek 67 százaléka a takarékoskodásra elsősorban valamiféle bankszámlát használ. „A felmérésben résztvevők körében a megtakarításra elsősorban a bankszámlák, a lakástakarékosság különféle formái és a nyugdíjkiegészítő biztosítás a népszerű” - elemezte a felmérést Ondrej Holoubek, a Providencial Financial prágai szakértője.

Szakértői vélemények szerint nagyon alacsony a közép-európai lakosság szükség esetén azonnal használható készpénztartaléka. A jövőre nézve kockázatokat rejt, hogy a megkérdezettek jelentős részének semmiféle készpénz-megtakarításai nincsenek. Csehországban ez az arány 43 százalék, Szlovákiában 48 százalék, Lengyelországban 50 százalék, Romániában 65 százalék, Magyarországon pedig 76 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.