BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőkeemelést hajtott végre az anyavállalat a CIB Banknál

A CIB Banknál 45 milliárd forint összegű tő­ke­emelést hajtott végre az anyabank Intesa Sanpaolo, miután a CIB-csoport 2012 első felében az eurózónában folytatódó visszaeséssel és mélyülő válsággal, valamint ezzel együtt a magyar piacon jelentkező recesszióval is kénytelen volt szembesülni – tájékoztatta a pénzintézet a távirati irodát pénteken. A CIB Bank az első fél évet 43,8 milliárd forint veszteséggel zárta, szemben az egy évvel ezelőtti 11,2 milliárd forintos negatív eredménnyel.

A CIB Bank konszolidált, nem auditált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint készült féléves mérlege azt mutatja, hogy a társaság 2304 milliárd forintos mérlegfőösszege 8,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől. Az ügyfélhitel-állomány a bázishoz viszonyítva 11,6 százalékkal csökkent, összege 1925 milliárd forint volt. Az új finanszírozás iránti igény alacsony volt a teljes időszakban, habár a lakossági kihelyezések több mint 182 százalékkal nőttek, az új lízingfinanszírozás a tavalyi alacsony szinten maradt.

Az ügyfelektől származó források teljes állománya, beleértve a befektetési alapokban kezelt vagyont is, 1581 milliárd forintot tett ki június végén, ami 3,7 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az egyenleget negatívan befolyásolta néhány nagyvállalat betétkivonása, illetve a fix árfolyamon történő végtörlesztés is jelentősen csökkentette az ügyfelek megtakarításait. A lakossági források a hitelintézet tájékoztatása szerint a kibocsátott kötvényeket és befektetési jegyeket is számítva 835 milliárd forintot tettek ki június végén.

A kedvezőtlen változások ellenére a CIB-csoport továbbra is az egyik legerősebb banki szereplő a magyarországi pénzintézetek rangsorában, tőkeellátottsági mutatója a bázeli előírások 1. pillére alapján meghaladta a kötelező minimumot, az első féléves időszak végére 10,8 százalékot ért el – áll a hitelintézet közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.