BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai bankok hátat fordítanak Londonnak?

A Londonban megtelepedett kínai bankok európai üzleteik tekintélyes részét kivonják a brit fővárosból és azokat nagyrészt Luxemburgban bonyolítják le - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A lap a Londonban megjelenő Financial Times tudósítását hozta le, és abból a levélből idézett, amelyet a Nagy-Britanniában képviselt külföldi bankok intéztek a brit pénzügyminisztériumhoz, a kínai hitelintézetek szorgalmazására. Ebben a panaszosok különösen a "nagyon igényes" likviditási előírásokat tették szóvá.

"Egyre nehezebb aktivitást kifejteni a Nagy-Britanniában jelenleg érvényes szabályozói környezetben" - olvasható a levélben, amelyből kitűnik, hogy egy kínai bank háromszor annyi üzletet bonyolít le Luxemburgon, mint Londonon keresztül.

A kínai bankokat különösen az zavarja, hogy a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Services Authority (FSA) nem engedi meg nekik, hogy  fiókokat létesítsenek a brit fővárosban. A Lolndonból történő távozás súlyos csapás a brit kormányra nézve - írja az FTD, ugyanis azt remélte, hogy London a kínai bankok fontos központjává válhat az európai tevékenységük szempontjából.

A nagy kínai bankok a pénzügyi válság kezdete óta vannak jelen a londoni Cityben. Közöttük szerepel az Industrial and Commercial Bank of China, a China Construction Bank és az Agricultural Bank of China. Ezek a piaci kapitalizációt tekintve a legnagyobbak közé tartoznak a világon. A brit pénzügyminisztériumhoz intézett levél szerint négy nagy kínai bank akar fiókot nyitni Londonban, ám csak leányvállalat létesítésére nyílik lehetőség. Luxemburgban azonban a Bank of China-nak és az Industrial and Commercial BÍank of China pénzintézetnek mindkettőt megengedték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.