BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A T. Ház előtt a különadó

A kivetett új teher eltüntetheti a legtöbb hitelintézet idei profitját

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a pénzügyi szolgáltatók különadójára vonatkozó előterjesztést, annak ellenére, hogy a piaci szereplőkkel, illetve a Magyar Bankszövetséggel folytatott egyeztetések még nem jártak eredménnyel.

A benyújtott javaslat mindenesetre nem tartalmaz meglepetést az eddig kiszivárgott információkhoz képest. A legnagyobb befizetőnek számító hitelintézeti szektornak a korrigált tavalyi mérlegfőösszeg 0,45 százalékát kell lerónia adóként a költségvetésnek. Ez azt jelenti, hogy várhatóan több, meghatározó hazai bank is veszteséges lehet ebben az évben, hiszen a többnyire néhány milliárdos profitot teljes egészében eltünteti az új teher.

A biztosítóknál – amelyektől 36 milliárd forint befizetését várja a kormány – a tavalyi beszámolóban szereplő megszolgált díj a vetítési alap, ehhez képest kell 5,2 százalékot befizetniük a magyar piacon működő szereplőknek. A pénzügyi vállalkozásoknak a kamat-, illetve díj- és jutalékeredmény alapján kell fizetniük, a rájuk vonatkozó adómérték 6 százalék. A befektetési alapkezelőknél a nettó eszközérték, illetve egyéb vagyon a vetítési alap, ennek megfelelően a megállapított ráta is viszonylag alacsony, 0,028 százalékos.

A brókercégeknél és más pénzügyi szolgáltatóknál az árbevételre vetíti az új sarcot a törvényjavaslat. Ez utóbbi kategóriához tartozik a Budapesti Értéktőzsde is, amelynek – hasonlóan a brókercégekhez, pénzügyi közvetítőkhöz, árutőzsdei szolgáltatókhoz és kockázatitőkealap-kezelőkhöz – 5,6 százalékos adómértékkel kell kalkulálnia.

A törvény hatálya kiterjed minden, 2010 július elsején már lezárt üzleti éves beszámolóval rendelkező szolgáltatóra. A különadóról szóló bevallást szeptember 10-ig kell benyújtaniuk az érintetteknek, és a befizetést két egyenlő részletben, szeptember 10-ig és december 10-ig kell megejteniük.

Az elkészült törvényjavaslatot látva ugyanakkor nehezen elképzelhető, hogy a hazai bankok ne élnének valamilyen jogorvoslati lehetőséggel, akár az Alkotmánybíróság elé is továbbítva az ügyet. VG

Leállított devizahitelek

Sorban állítják le a bankok a devizaalapú ingatlanhitelezést. Pénteken a Raiffeisen Bank jelentette be, hogy felfüggesztette a devizaalapú lakossági, illetve magáningatlan fedezete mellett nyújtott vállalkozói jelzáloghitelek folyósítását.

Ezúttal a korábbi gyakorlatuktól eltérően járnak el a bankok. Eddig a már befogadott hitelkérelmeket nem érintették a jogszabályváltozások, most a még le nem szerződött ügyfelek forintban juthatnak pénzhez.

Ezúttal a korábbi gyakorlatuktól eltérően járnak el a bankok. Eddig a már befogadott hitelkérelmeket nem érintették a jogszabályváltozások, most a még le nem szerződött ügyfelek forintban juthatnak pénzhez.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.