BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár azonnal tőzsdére vihető a Budapest Bank

Készen áll a privatizációra a Budapest Bank (BB), miután már rendezte tartozásait volt és mostani tulajdonosa, a GE és az MFB felé – közölte a Világgazdasággal Zolnai György, a BB vezérigazgatója.

Meglepte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter minapi nyilatkozata, miszerint az MKB-t és a BB-t egy időben privatizálhatják?
– Az MKB-ban és a BB-ben jóformán csak az a közös, hogy állami tulajdonban van mindkettő, de más-más intézmény irányítása alatt. Az MKB szanálás alatt áll, mert évekig veszteséget termelt, és meg kellett tisztítani a rossz hitelektől, míg a BB jól működő bank, amely folyamatosan nyereséges, csak 2014-et zártuk veszteséggel a devizahiteles elszámolás miatt. Sokakhoz hasonlóan én is úgy gondolom, hogy túl sok a nagybank Magyarországon, néhány év múlva nem lesz ennyi. Sokféle módja van annak, hogy a szükséges konszolidáció megtörténjen, de a BB megfelelő folyamatokkal, rendszerekkel és eredményességgel működik ahhoz, hogy öt év múlva is a piacon legyen.

Vagyis még benne van a pakliban az MKB és a BB összeolvasztása? Látja ennek a jelét?
– Erről nem engem kellene megkérdezni, de a tulajdonosunk részéről nem érzek ilyen szándékot. Én az önálló stratégia kialakítására és a bank működtetésére kaptam felkérést, azt valósítjuk meg sikerrel.

A BB már most is kész a privatizációra?
– A BB húsz éven át az amerikai GE része volt, amely egy átláthatóan működő, a tőzsdén szereplő cég. Tavaly júniusban váltunk le róla, és novemberig valamennyi hitelünket visszafizettük mind neki, mind az MFB-nek. Azóta önfinanszírozók vagyunk. A betéteink és a hiteleink összhangban vannak, bőséges a likviditásunk, egyensúlyban van a mérlegünk. A nekünk 48 milliárd forintba került devizaadós-mentés után is stabil a tőkemegfelelésünk. Éretté tesz minket a tőzsdei bevezetésre, hogy GE-tulajdonban piaci elvárások alapján működtünk, értékeink megmaradtak, és ma is átláthatóan dolgozunk.

Esetleg már volt is potenciális vevőjelölt, aki be akart tekinteni az adatszobába?
– Nem.

Egyetért azzal, hogy az állam a 700 millió dollárral jócskán túlfizette a BB-t, miután annak 2014 végén a saját tőkéje 115 milliárd forint volt?
– Nem tisztem a vételárat kommentálni. Azonban fontos megjegyezni, hogy egy bank vételárának meghatározásánál nemcsak a könyv szerinti értéket szokták figyelembe venni, hanem azt is, hogy mekkora bevételekre tehet szert a jövőben, és milyen a nyereségtermelő potenciálja. Márpedig a BB az utóbbi nyolc évben – 2014 kivételével – stabilan 10 milliárd forint körüli nyereséget hozott, és minden esély megvan arra, hogy a jövőben még ennél is több profitot termeljen.

Milyen eredménnyel zárta a BB a 2015-ös évet?
– Nagyon jó évünk volt. Bár az első fél év kirívóan magas, 15,7 milliárd forintos nyereségét nem lehet automatikusan kivetíteni éves szintre, mivel többek között a költségek többsége általában a második fél évben merül fel, a profitunk jóval meghaladta a 9 milliárdos tervet.

Az állami tulajdonba vétel óta változott valami a bank életében?
– Az üzletpolitika, a stratégia, a menedzsment és a kultúra változatlan. Az MFB a BB piaci stratégiáját, a hitelpolitikát, a költségérzékenységet sem kívánja módosítani, mivel úgy ítéli meg, hogy azok jól működnek. Univerzális bankként a lakossági szolgáltatásokon túl továbbra is a 10 milliárd forint árbevétel alatti kis- és középvállalkozásokra (kkv) fókuszálunk, ezek teszik ki a vállalati hitelportfóliónk 80 százalékát. Ezért alacsonyabb a mérlegfőösszegünk a többi nagybankénál, miközben a nem teljesítő kkv-hitelek aránya fele a piaci átlagnak. Változott ugyanakkor az IT-infrastruktúra. Korábban a támogató rendszereink integrálva voltak a GE-ébe, erről le kellett válnunk. Ez óriási munka, de sok lehetőséget látunk abban, hogy a GE egyébként világpiaci szintű rendszereit le tudjuk cserélni a helyi sztenderdeket meghaladó, de a hazai viszonyokhoz igazodó, rugalmasabb, olcsóbb megoldásokra. Ezt a folyamatot teljesen 2017-re zárjuk le, de eredményei már folyamatosan vannak.  A prudens hitelezésen nem módosítottunk, de olyan piaci szegmensekben is meg tudtunk jelenni, amelyekben multinacionális tulajdonosi háttérrel nem tudtunk.

Netán a BB volt az a bizonyos másik állami bank az Exim mellett, amely hitelt adott Andy Vajnának a TV2 megvásárlásához?
– Nem. De hozott új szakmai feladatokat és üzleti lehetőségeket az új tulajdonlás. Például nyithattunk az őstermelők felé, és több nagyvállalatot is képesek voltunk finanszírozni. Továbbá az MFB megbízásából a múlt év végétől – országos hálózatú bankként – mi vagyunk a földárverések „pénztárnokai”, a kauciót hozzánk kell befizetni. Emellett az MFB-NHP földhitelt is a BB fiókjaiban lehet igényelni, és ennek az adminisztrációját mi végezzük. Ezek olyan lehetőségek, amelyek szintén a bank nyereségességét javíthatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.