BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akik miatt megbukhat az eurózóna

Aggódik az Európai Unió: a péntek este bemutatásra kerülő banki stresszteszt-eredmények nyomán ugyanis komoly kilengések születhetnek a pénzügyi piacon. A kiszivárgott hírek szerint Ausztriában és Spanyolországban is találtak problémás bankokat.

Aggódik az Európai Unió: a péntek este bemutatásra kerülő banki stresszteszt-eredmények nyomán ugyanis komoly kilengések születhetnek a pénzügyi piacon. Ilyen mélységben ugyanis még sosem láttak bele a bankok anyagi helyzetébe az elemzők.

A Bloomberg által idézett belső uniós dokumentum szerint ugyanis a tesztben részt vevő 91 bank által szolgáltatott adatok a nyilvánosság elé kerülve újfent tesztelés alá kerülhetnek. Ezúttal a piac által - élesben.

Az elemzők ugyanis a papírokból megismerhetik a bankok külföldi kitettségét, az uniós tagországokban meglévő kötvényállományukat, ebből pedig hamar levonhatnak túlzó következtetéseket. A görög és portugál állampapírokat birtokló német, francia és spanyol bankok már így is megszenvednek azért, hogy a piacról forrásokról tudják ellátni magukat.

Az előzetesen kiszivárgott adatok szerint egyébként Németország egyelőre jól áll: a megvizsgált 13 bank sikerrel zárta az Európai Bankhatóság (EBA) által folytatott banki stresszvizsgálatokat, de kettőnél csak kevés híján múlott a kudarc - közölték az ügyet jól ismerő források a Dow Jones üzleti hírügynökséggel szerdán.

A források szerint az állami tulajdonban lévő HSH Nordbank a vizsgálatok legnegatívabb forgatókönyve esetében 5,5 százalékos míg a NordLB 5-6 százalék közötti első körös magtőke megfelelési mutatóval rendelkezne, az elégséges eredményhez a bankoknak legalább 5 százalékot kell teljesíteniük. A Deutsche Bank, a Commerzbank, a Hypo Real Estate, a WestLB, a Bayern LB, a LBBW, a Deka, a DZ Bank, a WGZ, a Landesbank Berlin, illetve a Helaba bankok legalább 6 százalékos tőkemegfelelési mutatót teljesítetek - közölték az ügyet jól ismerő források. Egy öt német bankból álló lobbicsoport ennek ellenére levelet írt az EBA-nak, amelyben azt kifogásolja, hogy a mostani tesztek - az előző évihez hasonlóan - nem fogják helyreállítani a piac bizalmát.

További hírek szerint a tesztben résztvevő portugál és olasz bankok is mind megfeleltek a teszten, ugyanakkor hat spanyol pénzintézet is megbukott - ami nem csoda az ország ingatlanpiacának 2008-as összeomlása után. Ami azonban meglepő, hogy az eurózóna eddigi egyik erős bástyájának tartott Ausztriában sincs minden rendben: a Volksbanken AG állítólag ugyanis nem produkálta az elfogadható tőkemegfelelési tesztet. A bank számára ugyanakkor nincs minden veszve, hiszen például a nemzetközi leányvállalatait tömörítő Volksbank Internationalért maga az OTP is bejelentkezett. Előbb-utóbb tehát pénz állhat a házhoz, ugyanakkor a stresszteszt néhány hónappal előbb érkezett a bank számára, mint az optimális lett volna.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei keddi találkozójukon megerősítették elkötelezettségüket a teszten elbukó bankok feltőkésítésére, vagy feltőkésítési törekvéseinek megsegítésére. A stresszvizsgálatokon elbukó bankoknak hat hónap áll majd rendelkezésükre, hogy pótolják tőkehiányukat. Ugyanakkor kétséges, hogy egy olasz csődeljárás esetén ez teljesíthető lenne-e ez például a francia bankok számára, amelyek Itália legnagyobb hitelezői Európában. A francia pénzintézetek csaknem 400 milliárd eurónyi kormányzati és magánhitelt finanszíroztak Olaszországban 2010 végén - ennél több kölcsönt egyetlen más ország sem nyújtott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.