BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árverezési moratórium - átmenetileg

Rendeletmódosítással írta elő a kormány az átmeneti árverezési moratóriumot. Eszerint április 15-ig nem árverezhetőek el lakott ingatlanok. Kiss Péter szerint a lakáshiteleket fizetni kell, de aki bajba jut, azt meg kell segíteni.

Rendeletmódosítással írta elő a kormány az átmeneti árverezési moratóriumot. Eszerint április 15-ig nem árverezhetőek el lakott ingatlanok. Kiss Péter társadalompolitikai miniszter szerint az intézkedés pár száz - esetleg valamivel több, mint ezer - családot érinthet. A mostani, a lakáshitel törlesztéssel bajba került embereket védeni hivatott intézkedé nem az első a sorban.

Magyarországon 6 ezer és 11 ezer között lehet azoknak a lakásoknak a száma, amelyek tulajdonosát potenciálisan fenyegetheti az árverezés, közülük legfeljebb valamivel több, mint ezer az olyan magánszemély, akit a kormány - kedden hatályba lépő rendeletmódosításával - legalább átmenetileg megóvott attól, hogy télen az utcára kerüljön. Tavaly ősz után most ismét módosította a kormány a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló rendeletet. Ennek értelmében keddtől április 15-ig, a fűtési szezon végéig nem árverezhetőek el a lakott ingatlanok.

Ugyan a bírósági végrehajtásról szóló (1994.évi LIII.) törvény rendelkezik arról, hogy december 1. és március 1. között nem lehet az embereket kilakoltatni, de ma a lakáshitel-szerződések jelentős része tartalmazza az ingatlan végrehajtáson kívüli értékesítésének lehetőségét, ezek esetében pedig nem érvényesülhet a kilakoltatási moratórium - indokolt a tegnapi szóvivői tájékoztatón Kiss Péter társadalompolitikai miniszter.

Ezt orvosolta az a törvénymódosítás, amelyet a kormány javaslatára fogadott el korábban az Országgyűlés, s amely szerint 2010. január 1-jétől már nem lehet olyan szerződést kötni, amelynek értelmében a hitelező (bank, vagy hitelintézet) a bajba jutott adóssal szemben vételi jogot tud érvényesíteni, magyarul megszerezheti magának a nehéz helyzetbe került adós ingatlanát és azt a sajátjaként értékesítheti.

A miniszter azonban hangoztatta: a kormány álláspontja világos: a felvett hiteleket törleszteni kell. Ugyanakkor a gazdasági válság miatt bajba jutott adósoknak, lakáshiteleseknek segíteni kell. Ennek érdekében - a fentieken túl - az elmúlt időszakban több intézkedés is történt. Ezek több területet érintettek.

Nyilvános árverezések: A kormány tavaly ősszel egyszer már módosította a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló rendeletet. A módosítás értelmében a lakóingatlan bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésére csak nyilvános módon – árverés, pályázat kiírása vagy versenytárgyalás útján – kerülhet sor, úgy, hogy az ingatlanra azonos feltételek mellett bárki ajánlatot tehessen.
70 százalékos értékgarancia: A lakások áron aluli értékesítését akadályozza meg az a rendelkezés, amely szerint az értékbecslő által megállapított ár 70 százaléka alatt nem értékesíthető az ingatlan árverésen. Az intézkedés egyik fontos eleme, hogy kötelező lesz minden árverezésre kerülő ingatlan esetében értékbecslést készíteni, és a becslés nem lehet idősebb hat hónapnál. Ez utóbbi módosítás 2010 március 1-vel lép életbe.

Önkormányzati elővásárlási jog: A kormány javaslata alapján az önkormányzatok a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolhatják és azokat korábbi tulajdonosaiknak bérbe adhatják. Ez program – amelyhez a kormány 60 milliárd forintos kedvezményes hitelkeretet nyitott meg – 2009. augusztus 21-től működik. Emellett a kormány biztosította kényszerértékesítés esetén az árverezőnek biztosítania kell, hogy az érintett önkormányzat az ingatlanra vonatkozóan kapott legkedvezőbb ajánlatot megismerhesse, és annak ismeretében 30 napon belül nyilatkozhasson elővásárlási szándékáról.
Időnyerés: A végrehajtás során – ha ezt az adós kéri – a korábbi 30 napon túl, további 60 nappal meghosszabbítható az az időtartam, ameddig nem kell elhagynia az árverezésre kerülő lakást.

Elektronikus APEH árverés: A kormány az árveréseken tapasztalt visszaélések megszüntetése érdekében (2008-től) megteremtette annak lehetőségét, hogy az adó-, vagy más köztartozás fejében lefoglalt ingatlanokat az APEH elektronikus úton bocsáthassa árverésre. Ugyanilyen internetes közzététel alapján kerül sor 2009 januárja óta a bírósági végrehajtási árverésekre is.

Egyéb intézkedések

- Tavaly ősszel a kormány és a bankok közösen kidolgoztak egy Banki Magatartási Kódexet, amelyhez a mai napig 250-nél több hitelintézet csatlakozott. A csatlakozók többek közt vállalták azt is, hogy a fedezetül szolgáló ingatlanokat – ha a helyzet úgy hozza - nyilvánosan értékesítik. A hiteleseket védi az is, hogy ha a visszaélés gyanúja merül fel a követelés behajtójával kapcsolatban, akkor a bankok szerződést bontanak vele.

- Segít az a törvény is, amelynek révén az érintettek kétéves áthidaló kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél. Ebben a két éves időszakban csak az eredeti törlesztő részletük töredékét kell kifizetni, a kölcsön meghatározott részére pedig az állam garanciát vállal.

- Tavaly év végén született meg a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló kormányrendelet, amely az új hitelek esetében előzetes hitelképesség-vizsgálathoz köti a hitelfelvételt, és számszerűleg meghatározza az adható hitel mértékét az ingatlanok, valamint a hitelképesség arányában.

Forrás: Kormányszóvivői Iroda

- Segít az a törvény is, amelynek révén az érintettek kétéves áthidaló kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél. Ebben a két éves időszakban csak az eredeti törlesztő részletük töredékét kell kifizetni, a kölcsön meghatározott részére pedig az állam garanciát vállal.

- Tavaly év végén született meg a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló kormányrendelet, amely az új hitelek esetében előzetes hitelképesség-vizsgálathoz köti a hitelfelvételt, és számszerűleg meghatározza az adható hitel mértékét az ingatlanok, valamint a hitelképesség arányában.

Forrás: Kormányszóvivői Iroda

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.