BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai bankokat is lenyomta a magyar államkötvény aukció

A régiós bankpapírok gyengüléssel reagáltak a hírre, miszerint az ÁKK ma nem tudott a terveknek megfelelő mennyiségű állampapírt értékesíteni.

Az ÁKK ma 35 milliárd forint értékben adott el 3 hónapos lejárató államkötvényeket, 10 milliárd forinttal kevesebbet, mint amit terveztek, miközben a kamatok 5,47 százalékra emelkedet. A Financial Times jelentése szerint, ha lassan is, de a sikertelen állampapír aukció éreztette hatását az európai bankszektoron, amely ma amúgy is bizonytalanságot élt át.

A pénzintézetek a stressz tesztek eredményének pénteki nyilvánosságra hozatalát várják, nem kevés feszültséggel. A GFT elemzője, David Morrison úgy látja, hogy a magyarországi államkötvény aukció egyértelműen negatívan hatott a bankpapírokra. A piacot egyébként a Goldman Sachs eredménye is foglalkoztatja: a pénzintézet ugyan a vártnál jóval nagyobb profitot jelentett, mégis mínuszba fordultak a részvényei.

A pénzintézet adózott eredménye 453 millió dollár, részvényenként 78 cent lett az egy évvel korábbi 2,7 milliárd dollár, részvényenként 4,93 dollár után. Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 2,75 dollár lett, a szakértők ennek alapján 2,08 dollárra számítottak. A cég bevétele 36 százalékkal 8,84 milliárd dollárra esett. Az elemzői várakozásokban valamivel nagyobb, 8,94 milliárd dollár bevétel szerepelt.

A piaci rosszkedv legnagyobb vesztesei az eurózóna perifériáján működő bankok voltak, de eladási hullám kezdődött Frankfurtban is, ahol a Commerzbank, a Deutsche Bank és a BNP Paribas kurzusa esett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.