BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF elborzasztja a bankokat az új adókkal

A bankoknak és más pénzintézetek két új adó megfizetésével szembesülnek a jövőbeni segély csomagok finanszirozására - értesült a BBC.

A BBC üzleti szerkesztője szerint a Nemzetközi Valutaalap globális javaslatai "sokkal radikálisabbak", mint amit a legtöbben vártak. Eszerint valamennyi pénzintézet bankadót fizetne - kezdetben átalányt, később pedig egy további adót a profit és a fizetések után.

Az intézkedések célja, hogy a jövőben maguk a bankok fizessék meg az esetleges mentőcsomagok költségeit. Az ezt taglaló dokumentumot kedden délután bocsátották a G20 vezetőinek rendelkezésére, ezt követően jutottak a BBC birtokába. Robert Peston úgy látja, az IMF lépése vélhetően elborzasztja majd a bankokat, különös tekintettel a fizetésekre kivetendő adóra.

A Valutaalap tervei szerint a fizetés alól nem mentesülnek a biztosítók, fedezeti alapok és más pénzintézetek sem. A szervezet ezzel kerülné el, hogy a bankok a társasági forma megváltoztatásával próbálják elkerülni az adófizetést. A terveket a hétvégén vitatják meg a tagállamok pénzügyminiszterei.

A Nemzetközi Valutaalap ezzel párhuzamosan csökkentette a globális pénzügyi válság teljes költségére vonatkozó becslését. Az új becslés szerint a korábbi 2,8  trillió dollárral szemben a globális pénzügyi válság költsége 2,3 trillió dollár, ez 18 százalékos mérséklést jelent a korábbi becsléshez képest. Egy külön jelentésében az IMF úgy vélte, hogy jelenleg az államadósság jelenti a legnagyobb veszélyt a pénzügyi rendszerre, amely továbra is "törékeny". A piacok és a gazdaság az IMF meglátása szerint "lassan kezdik visszanyerni az egészségüket."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.