BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Standard & Poor's nem kímélte a Dexiát

A Standard & Poor's leminősítette a görög válságba belerendült Dexia legnagyobb leányvállalatait. A belga állam eközben igyekszik kitalálni, miként mentsék meg a pénzintézetet, a kérők pedig sorban állnak az egészséges eszközállományért.

A Standard & Poor''s közleményében a Dexia tőkeszerzési nehézségeit, valamint további biztosítékok szükségességét hozta fel indokként az egy osztályzatos csökkentés okaként, mely után a bank leányai “A-/A-2” besorolást kaptak. A hitelminősítő további vágásokat is kilátásba helyezett.

A francia-belga pénzintézet második mentőcsomagját kapja, mivel az eurózóna periferiális országainak válsága túl mélyen érintette, ezért nem jutott elegendő tőkéhez sem a piacról. A két ország kormányzata ezen a héten egyezett meg arról, hogy állami garanciát vállalnak a Dexia kötvénykibocsátásaira, melyekkel pénzhez juthat.

A belga kormány közben pénteken újabb ülésre gyűlt össze, mint a Dexia egyik tulajdonosa és lehetséges megmentője egy személyben. A tervekről nincsenek hivatalos információk, ám a kiszivárgott hírek szerint átmenetileg a belga állam kezébe kerülhet a bank részvényeinek nagy többsége.

Eközben körvonalazódnak a Dexia egyes ágazatainak leválasztására készülődő tervek is. Az orosz Szberbank szerint sorban állnak a "kérők" a Dexia török lakossági szolgáltatásokat nyújtó leányvállalatáért, a DenizBankért. A nemrég az osztrák Volksbank kelet-európai ágazatát is megvásárló Szberbank nem is titkolja, hogy igyekszik a szélesebb régióban megerősíteni pozícióit, amelyre jó alkalmat jelenthet a DenizBank megvásárlása.

A Dexia ezen felül megbeszéléseket folytat luxemburgi leányának, a BIL-nek eladásáról is, melynek kisebbségi pakettje az ország pénzügyminisztériumának széfjeibe kerülne. Eladásra kerülhet továbbá a RBC Dexia Investor Services is, a Royal Bank of Canadával közös eszközkezelő cég is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.