BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Borzasztóan bizonytalan" - Újabb gazdasági törés keletkezhet

Borzasztóan bizonytalan - nem, ezúttal nem a kutya vacsorájáról van szó, hanem az amerikai gazdaság jövőjéről. Ben Bernanke, a Fed elnöke ugyanis ezekkel a szavakkal jellemezte a kilátásokat tegnapi beszédében, amelyet nem fogadtak kitörő örömmel a piaci szereplők – kezdi elemzését a Cashline.

Más kérdés, hogy néhány hónappal ezelőtt maga a Fed is a kilábalásról zengett ódákat, aztán csak nem akartak érkezni a fellendülést tükröző makroadatok.

A jövőt illetően egyébként Bernanke a már hónapokkal ezelőtt vázolt víziókat szajkózta: egyelőre nem terveznek további monetáris lazítást az amúgy is zéró közeli kamatszint mellett, ugyanakkor ismét terítékre került az év elején felröppent terv, amely szerint a jegybanknál parkoltatott pénzekre alacsonyabb betéti kamatot fizetne a Fed - hogy ezzel is támogassa a hitelezés felfutását.

Ha eddig nem sikerült a bizalmat építeni a piaci szereplőkben a gazdasági fellendülés kapcsán, akkor az alacsonyabb kamat sem fogja egy csapásra megváltoztatni az attitűdöt, vagyis továbbra is a kivárás lesz a mérvadó a banki döntéseknél. A hitelezés persze nem pörög fel önmagától, de hát hova is sietne, amikor az ingatlanpiac újabb és újabb mélypontokat üt, a fogyasztók visszafogták kiadásaikat, míg vállalati szinten is az óvatosság a mérvadó.

Egy ilyen környezetben az alacsonyan tartott jegybanki kamatszint már nem képes érdemben javítani a helyzeten, csupán torz befektetési döntésekhez és esetleg újabb buborékokhoz vezethet (az utóbbi egy-másfél év lényegében erről szólt, a folyamatosan romló makroadatokra épülő pesszimizmust rendre elnyomta a jegybanki pénzpumpa). A bizonytalanság növekedése azonban egy újabb gazdasági törésnek ágyazhat meg, tekintettel arra, hogy érdemi átalakítás az amerikai gazdaságban nem történt a 2008-as Lehman csőd óta sem.

A stimulus programok kifutottak, a bankmentő csomagokat visszavágják, a pénzügyi reformon az utolsó pillanatokban óriási lyukakat ütött a banklobbi, a szerkezeti reformok pedig súlyos késésben vannak. Mindezeket tetézi a továbbra is feszített államadósság, amelynek fényében sejthető, hogy nem alaptalan a bizonytalanság emlegetése a gazdasági kilátások kapcsán.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője zárásra akár több száz pontos esést valószínűsít a BÉT-en.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.