BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson az Erste nyeresége

Az Erste Csoport 1,26 milliárd eurós nettó nyereséget ért el 2016-ban, emellett 4,8 milliárd eurós nettó hitelkihelyezésről, 13,4 százalékos elsődleges alaptőkerátáról és egy euró részvényenkénti osztalékról számolhat be - közölte az Erste.

„Az elmúlt évben az Erste Csoport minden idők legjobb eredményét érte el. A bankcsoport nettó nyeresége 1,26 milliárd euró lett a kockázati költségek csökkenése nyomán, amit viszont az eszközminőség olyan mértékű javulása idézett elő, amelynek eredményeként öt százalék alá esett a nem teljesítő hitelek aránya. A működési bevétel az alacsony kamatkörnyezet miatt kis mértékben visszaesett, ugyanakkor működési költségeink emelkedtek az IT és a digitalizáció terén végrehajtott beruházások fokozásának hatására" - írják.

A hitelállomány növekedése tisztességesnek mondható mértékben bővült, hiszen a nettó kihelyezések összege közel ötmilliárd eurót ért el 2016-ban, ugyanakkor az ügyfélbetétek összege – ideértve a lakossági és a vállalati üzletágat egyaránt – tízmilliárd eurót meghaladó mértékben bővült. A megtakarítások ilyen mértékű beáramlása a bankcsoportba vetett bizalom jele, ám emellett arra is újfent rávilágít, hogy az alacsony kamatkörnyezet önmagában még nem segíti elő a beruházások bővülését.

"A pénzügyi világválság kezdete óta több mint kétszeresére növeltük tőkebázisunkat, így az év végén az átmeneti időszakra vonatkozó Bázel 3 előírások szerinti alaptőkerátánk 13,4 százalék lett. Az említett jó eredményekre alapozva részvényenként egy euró osztalék kifizetésére teszünk javaslatot részvényeseinknek" - írja az Erste.

Az Erste Csoport várakozásai szerint 2017-ben a bankcsoport tényleges saját tőkéjére vetített megtérülési rátája meghaladja a 10 százalékot. E célkitűzés elérését támogatja az alappiacainkon – Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Szerbiában és Ausztriában – várható stabil makrogazdasági fejlődés, a bank kockázati profiljának továbbra is kedvező megítélése, valamint az osztrák bankadó jelentős mértékű csökkentése. Másrészről azonban kockázatok is jelentkeznek, méghozzá a tartósnak bizonyuló alacsony kamatkörnyezet, az egyszeri tételek – például a VISA-részesedés értékesítéséből származó hatás – kifutása, valamint potenciális, ám egyelőre nem számszerűsíthető politikai fejlemények képében.

A gazdasági előrelépés a várakozások szerint 2017-ben az Erste Csoport kelet-közép-európai piacain 1,5-4,5 százalék körüli növekedést eredményez (reál GDP).

"Várakozásaink szerint az infláció alacsony marad, a stabil versenyképességi pozíciók nyomán ismét többlet jelentkezik a folyó fizetési mérlegben. A költségvetési egyenleg és az államadósság szintje szintén stabil marad. Ezzel szemben Ausztriában kevésbé erőteljes, 1,5 százalékos gazdasági növekedés várható. A munkanélküliség a 2016-ban tapasztalt növekedés után idén már stabilizálódhat. A gazdasági növekedést továbbra is a belföldi kereslet húzza a térség országaiban, habár a legtöbb gazdaságban az export is pozitívan járul hozzá a növekedéshez" - írja az Erste.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.