BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emelkednek a kamatok

Folyamatosan követik a hazai hitelintézetek a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi lépéseit

A magyarországi hitelintézetek részben már követték és várhatóan a későbbiekben is követik a Magyar Nemzeti Bank kamatnövelő lépéseit. Akadnak olyan bankok, amelyek már korábban megemelték egyes betéteik és hiteleik kamatát, vagy már döntöttek arról, hogy a közelgő napokban növelik a kamatot. Léteznek azonban olyan pénzügyi konstrukciók is, amelyeknél csak előre megszabott időpontokban érvényesíthetik a monetáris hatóság és a piac lépéseit.

A jegybank kamatdöntései előbb-utóbb minden forintalapon számolt betét és hitel kamatán meg szoktak látszani. Az alapkamat módosítása ugyanis együtt jár a jegybanki betétek és hitelek kamatainak változásával, így a hitelintézetek a lépésnek megfelelően olcsóbban vagy drágábban jutnak forrásokhoz és helyezhetnek el betéteket.

A bankok kamatemeléskor többnyire előbb hiteleik, majd betéteik, kamatcsökkentéskor előbb betéteik kamatait igazítják a jegybanki módosításnak megfelelő irányba. Bizonytalanság esetén lassabban, kialakult kamattrendnél – mint amilyen most is létrejött – viszonylag gyorsan követik a központi bank lépéseit. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis most háromszor egymás után 0,25 százalékponttal növelte az alapkamatot az inflációs várakozások emelkedése miatt.

A Budapest Bank már január 24-étől megemelte több betéti termékének kamatát, és újból elérhetővé tette a jegybank alapkamatának változásait követő befektetéseket – közölte a Világgazdasággal a hitelintézet. Az Indexált Prémium betét például olyan egy hónapos futamidejű, folyamatosan megújuló lekötött betét, amely a jegybanki alapkamatnál 0,25 százalékponttal alacsonyabb kamatot fizet. Így annak kamata a jegybanki lépésnek megfelelően mától 5,25 százalékról 5,5 százalékra nőtt.

Az amerikai érdekeltségű hitelintézet februártól átlagosan 1 százalékkal magasabb kamatok mellett kínálja személyi kölcsöneinek egy részét. Az újonnan igényelt hiteleknél a piaci környezet változásai alapján mérlegelte a bank a kamatemelés lehetőségét, és bizonyos ajánlati leveles konstrukciókban nyújt magasabb kamatok mellett privát kölcsönt. Ugyanakkor a hitelintézet által már folyósított meglévő személyi kölcsönök kamatát nem emelték, az ügyfeleknek a továbbiakban is a szerződésben meghatározott kamatnak megfelelő törlesztőösszeget kell megfizetniük.

A piaci kamatozású, forintalapú jelzálogkölcsöneinek kamatait a bank csak évente kétszer módosíthatja, kizárólag a jogszabályban meghatározott indokok alapján. Ezek között szerepel a forrásköltségek változása, amit döntéshozatalkor mindig figyelembe vesznek. Az újonnan igényelt hitelek kamata pedig a bevezető időszaki fix mutatót követően a 6 havi Buborhoz mint referenciakamathoz kötött. Így a jegybanki alapkamat változása – ugyan késéssel, de – automatikusan beépül az ügyletek árazásába.

A Budapest Bank még nem döntött a lakossági folyószámlahitelek, az áruhitelek és a hitelkártyákhoz kapcsolódó kölcsönök kamatának módosításáról. Erről a jogszabályi előírások keretein belül, a versenytársak árazásának, valamint a pénzpiaci feltételek és a makrogazdasági környezet alakulásának függvényében határoznak majd. A bank a felsoroltak mellett figyelembe veszi még a jegybank esetleges további kamatemelése és a piaci környezet várható alakulását, valamint a kamatemelés ügyfelekre gyakorolt lehetséges hatását is.

„A betétek piacán számos termékünk már most is alapkamat feletti kamatot fizet, ezért azokat nem feltétlenül érinti a kamatemelés” – tájékoztatta lapunkat a K&H Bank. Ingatlanfedezetű lakáshiteleik és szabad felhasználású jelzáloghiteleik kamatlába hat hónapos kamatperiódussal a jegybanki alapkamathoz kötött, ezért annak változásának követése automatikus. A többi hitelnél a bank folyamatosan vizsgálja a kamatokra ható tényezők alakulását, és az alapján dönt majd a szükséges módosításokról.

A CIB Bank elkötelezett a jegybanki alapkamat változásának követése mellett – hangsúlyozta a hitelintézet. Ennek megfelelően január 3-ától 0,5 százalékponttal emelték az összes akciós forintbetétjük – köztük a CIB Malacpersely és a CIB Kamatkirály megtakarítási számlák – kamatát. A feltételek nélkül igénybe vehető betéti akciók közül például a 6 hónapos futamidejű, CIB Internet Bankon keresztül leköthető CIB Elektronikus betét kamatát szintén január 3-ától emelték 0,5 százalékponttal.

„Betétkamatainkat hozzáigazítottuk a megemelkedett forintkamatokhoz” – közölte a Világgazdasággal a Sopron Bank. Régi lakossági betéteik kamatai azonban december óta változatlanok. Ugyanakkor január elején két új, az átlagosnál magasabb kamatot fizető betétet indítottak. A Gondoskodó betétet és a Zsiráf betétet viszont az átlagosnál magasabb kamattal kínálják. Hiteleikről azt közlik, hogy a Buborhoz kötött hiteleiket a kamatperiódus végén az akkor érvényes Bubor értékének megfelelően határozzák majd meg. A már meglévő lakossági támogatott hiteleik kamatlába pedig az idén már nem változik. GIJ

Nem tetszik a kamatdöntés

Szakmailag semmi sem indokolja a Magyar Nemzeti Bank újabb kamatemelését – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kormány szerint a tavalyi 4,9 százalékos után az idén 3-3,5 százalékos infláció várható, és az újabb emelés a 2 százalék körüli maginflációt növelő energia- és élelmiszerár-emelkedésre sem hat fékezően.

A minisztérium szerint a jegybank döntése szembemegy a kormány gazdaságpolitikájával, mert a beruházási források kamatszintjének emelkedése miatt fékezi a növekedést és a foglalkoztatás bővülését. Szerintük közgazdaságilag különösen indokolatlanná teszi az emelést, hogy a jegybank szokatlanul gyorsan, már harmadszor döntött így.

A minisztérium szerint a jegybank döntése szembemegy a kormány gazdaságpolitikájával, mert a beruházási források kamatszintjének emelkedése miatt fékezi a növekedést és a foglalkoztatás bővülését. Szerintük közgazdaságilag különösen indokolatlanná teszi az emelést, hogy a jegybank szokatlanul gyorsan, már harmadszor döntött így.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.