BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdei: Senki nem hullat könnyet a veszteséges bankokért

Hat-nyolc Magyarországon működő bank lesz veszteséges az idei év végén a pénzügyi szektorra kivetett különadó miatt – mondta a Gazdasági Rádió Nap vendége című műsorában a Magyar Bankszövetség elnöke.

Erdei Tamás szerint a bankszektornak nagyjából 270 milliárd forintos nyeresége keletkezett a tavalyi évben, ebből az intézeteknek most 120 milliárd forintot kell kifizetniük az extra terhelésre, és további 13-15 milliárd forintot a korábban kivetett bankadóra – hangsúlyozta Erdei Tamás.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy a pénzügyin kívül még sok más olyan ágazat van, amelyik legalább ekkora tőkearányos nyereséget ért el.  „Egy bank működtetése nem olcsó játék, komoly tőkét kell befektetni” –mondta Erdei Tamás, hozzátéve, hogy egy tulajdonostól vagy részvényestől nem várható el, hogy önként lemondjon a hozamáról, és az alacsonyabb nyereség tudatában vegyen bankpapírt.

A bankok jelenlegi tőkéje 3 ezer milliárd forint körül van, és a befektetők ez alapján tisztességes piaci hozamot várnak – hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség elnöke a Gazdasági Rádióban. Az elnök ugyan elismerte, hogy „valószínűleg most senki nem hullat könnyeket azért, mert néhány bank veszteséges lehet”, ennek mégis komoly reálgazdasági és költségvetési hatásai lehetnek. Erdei Tamás szerint a bankok csak a saját tőke és a tartalékok terhére tudják kigazdálkodni a bankadót, ez viszont visszaveti a hitelezési képességüket, és így nem tudnak akkora részt vállalni a gazdaság növekedését támogató pénzügyi folyamatokban.

A Magyar Bankszövetség elnöke határozottan tagadta azokat a feltételezéseket, miszerint a bankok rövid távon az ügyfeleikre hárítanák át a bankadóból fakadó plusz terhet. „Nem örülünk a különadónak, de belátjuk, hogy a kormánynak nem volt más választása„ – összegezte Erdei. Az elnök ugyanakkor azt várja a kabinettől, hogy ősszel - a következő évi költségvetés tervezésekor - üljön le tárgyalni a bankok képviselőivel, és együtt találják ki, hogy lehetne csökkenteni a terheket.

A hazai pénzintézetek jövőre már kisebb elvonást szeretnének, 2012-től pedig át lehetne állni a normális európai szintre, ezáltal a pénzintézeteknek mérlegfőösszegük 0,05 százalékát kellene extra adóként befizetniük, szemben a Magyarországon most bevezetésre kerülő 0,5 százalékkal – hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség elnöke a Gazdasági Rádióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.