BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eximbankos siker

Nagy érdeklődés mellett elkelt az az 500 millió dollárnyi kötvény, amelyet az Eximbank ajánlott fel értékesítésre. A kötvényprogramban befolyt forrásokat az exportszektor támogatására fordítja a hitelintézet

Sikeresen zárult az Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) első kötvénykibocsátása - közölte lapunkkal a hitelintézet. Az Eximbank szerdán 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű, 5,5 százalékos fix kamatozású, 5,75 százalékos hozamú kötvényt értékesített a befektetőknek. A bank közleménye szerint a kibocsátott értékpapír összegét, futamidejét és kamatozását a bank finanszírozási igényei és a piaci lehetőségek alapján határozták meg: a devizanemnél pedig a nagyobb likviditású és erősebb keresletet biztosító dollárkibocsátás előnyét igazolták a befektetői konzultációk.

A kötvényekre jelentős befektetői érdeklődés mutatkozott, néhány óra leforgása alatt mintegy 2,2 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett, lehetővé téve az Eximbank által fizetendő kamat csökkentését az eredeti kibocsátási ajánlathoz képest. Az Eximbanknak alapítása óta ez az első nyilvános, referenciaként szolgáló nemzetközi kötvénykibocsátása. A mostani kibocsátás része annak a 2 milliárd euró összegű nemzetközi kötvénykibocsátási programnak, amely lehetőséget teremt az elkövetkező két évben jelentkező finanszírozási igényének biztosítására.

A kötvénykibocsátás célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak és a külgazdasági stratégiában foglaltaknak megfelelően az Eximbank érdemben és hatékonyan tudja a piaci forrásokat a magyar exportszektor támogatására fordítani. Ebben a bank számít a refinanszírozási hitelkeretben együttműködő kereskedelmi bankok partnerségére, amelynek körét a stratégiai elvárásoknak megfelelően az elkövetkező időszakban kiterjeszteni szándékozik, a jelenleg meglévő kapcsolatok erősítése mellett. Az Országgyűlés által, az idén novemberben elfogadott törvénymódosítás értelmében az Eximbanknak lehetősége nyílik, hogy a forrásokat széles körben, új termékek keretében – többek között az exportcélú beszállítói láncok és exportcélú beruházások finanszírozásával – az exportszektor számára biztosítsa - emlékeztet a közlemény.

A honlapján található adatok szerint az Eximbank 2011 végén 196,4 milliárd forintos mérlegfőösszeggel rendekezett, az ügyfelekkel szembeni követeléseinek állománya pedig 55,4 milliárd forintot tett ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.