BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fanyalgás a tesztek miatt

A befektetők szerint túl enyhe próbáknak vetették alá az európai bankokat

Visszafogott reakciók érkeztek tegnap az európai bankokon végzett stressztesztek eredményei nyomán: bár a számok hétvégi nyilvánosságra hozatalát követően óvatos optimizmus uralkodott a piacokon, több szakértő is azt kifogásolta, hogy nem vetették elég szigorú próbatétel alá a 91 érintett hitelintézetet.


Ráadásul tegnap az is kiderült, hogy a tesztbe bevont bankok eltérően értelmezték a meghatározott játékszabályokat. Hat német hitelintézet – a Deutsche Bank, a Postbank, a Hypo Real Estate, a DZ és a WGZ csoport, valamint a Landesbank Berlin – nem adott megfelelő tájékoztatást az államkötvényei mennyiségéről, s ez növeli a befektetőkben munkáló kétségeket.

Steve Bernstein, az Oppenheimer Investment Asia Ltd. vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy vélekedett: a teszt nem volt elég szigorú, a felügyeleteknek szélesebb körű vizsgálatokat kellett volna folytatniuk, és az idő előrehaladtával biztosan több bankról is kiderül, hogy további tőkeemelésre szorul. Több elemző azt is kifogásolta, hogy a vizsgált forgatókönyvek egyike sem számolt valamely európai állam – például Görögország – esetleges fizetésképtelenségével. A Morgan Stanley kalkulációi alapján pedig 27 milliárd eurós többlet-tőkeemelés lenne szükséges az érintett hitelintézeteknél, amennyiben a Tier 1 tőkeráta minimális mértékét 8 százalékban határoznák meg.
A magyarországi bankok számára ugyanakkor egyértelműen kedvező hatású lehet az eredmény: az OTP Bank Tier 1 rátája messze meghaladja az előírt szintet, és jól vizsgáztak az itthon leánycégeket működtető bankcsoportok is. VG

Aggodalmak az IMF miatt

Bár a stressztesztek eredménye nyomán a forint némileg javított tegnap az euróval szemben, az elemzők szerint csak az hozhat nyugalmat a devizapiacra, ha folytatódnak az IMF-fel történő tárgyalások.

Lutz Karpowitz, a Commerzbank AG devizapiaci stratégája szerint a kedvező eredmény növelheti a kockázatvállalási hajlandóságot, ám a 280 és 290 közötti szint csak akkor maradhat fenn, ha az Európai Unióval és az IMF-fel történő tárgyalások folytatódnak.

A lengyel jegybank elnöke, Marek Belka pedig arra figyelmeztetett: a hazai fejlemények a régiós devizák, így a lengyel fizetőeszköz árfolyamának alakulására is hatással lehetnek.

Lutz Karpowitz, a Commerzbank AG devizapiaci stratégája szerint a kedvező eredmény növelheti a kockázatvállalási hajlandóságot, ám a 280 és 290 közötti szint csak akkor maradhat fenn, ha az Európai Unióval és az IMF-fel történő tárgyalások folytatódnak.

A lengyel jegybank elnöke, Marek Belka pedig arra figyelmeztetett: a hazai fejlemények a régiós devizák, így a lengyel fizetőeszköz árfolyamának alakulására is hatással lehetnek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.