BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erre számít az OTP

Megszavazták a tulajdonosok a részvényenként 72 forintos osztalékot az OTP Bank mai, éves rendes közgyűlésén. Ez a névértékre vetítve 72 százalékos mértéket jelent. A részvényesek csaknem egyhangú, 99,8 százalékos szavazati aránnyal döntöttek az osztalék kifizetése mellett, és elfogadták az éves beszámolót is.

Megszavazták a tulajdonosok a részvényenként 72 forintos osztalékot az OTP Bank mai, éves rendes közgyűlésén. Ez a névértékre vetítve 72 százalékos mértéket jelent. A részvényesek csaknem egyhangú, 99,8 százalékos szavazati aránnyal döntöttek az osztalék kifizetése mellett, és elfogadták az éves beszámolót is.

A ténylegesen kifizetett osztalék mértéke ugyanakkor minimális mértékben bár, de meghaladja majd a részvényenkénti 72 forintot, mert a saját részvények után járó részt a bank felosztja a részvényesek között.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes a hitelintézet pénteki közgyűlésén kijelentette, a kelet-európai országokban változatlanul jóval magasabb ütemű növekedésre lehet számítani, mint Nyugat-Európában, ezért az OTP Bank a régió lehetőségeit tekintve optimista. A válság előtti növekedési ütem ugyanakkor – tette hozzá – rövid távon nem tér vissza.

Azokban az országokban, ahol az OTP csoport jelen van, a hitelpiac bővülése a bank kalkulációi szerint összességében 12-13 százalékos lehet a 2012 és 2015 közötti időszakban. Az egyes országok között ugyanakkor lehetnek komoly eltérések a hitelezés növekedését illetően: így például az átlagnál nagyobb bővülés lehet Oroszországban, Ukrajnában és Romániában, viszont szerényebb mértékű Magyarországon. Ennek oka – mutatott rá Bencsik László – egyrészt a gazdasági növekedés üteme közötti különbségekben, illetve az eltérő bázisban keresendő. (Ez utóbbi a magyar piacon már viszonylag magas.)

Ami a bankcsoport idei kilátásait illeti: a vezérigazgató-helyettes szerint (optimistán kalkulálva) mind a hitel-, mind a betéti oldalon 5 százalék körüli növekedés várható, összességében stabil marzsok mellett.
Amit viszont változatlanul nehéz megítélni, az a kockázati költségek alakulása, amely több tényezőtől is függ.

Megválasztották az OTP Bank mai közgyűlésén a részvényesek a hitelintézet igazgatóságának tagjait. A vonatkozó javaslat értelmében az igazgatóság tagja lett Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója is. A kilenctagú testület tagjai így: Csányi Sándor, Pongrácz Antal, Baumstark Mihály, Bíró Tibor, Braun Péter, Hernádi Zsolt, Kocsis István, Utassy László és Vörös József.

Mindannyiukat a 2015. üzleti évet lezáró közgyűlés időpontjáig, de legfeljebb 2016. április 30-ig választották meg. Az igazgatósági tagok megválasztására vonatkozó javaslatot erős, 82,5 százalékos többséggel fogadta el a közgyűlés.

A UBS svájci bank még reggel 6 100 forintról 6 600 forintra emelte az OTP részvények célárfolyamát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.