BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha hiteles a költségvetés, megússzuk a kamatemelést

Az elemzők többsége nem számít kamatemelésre – a Bloomberg körképe szerint ma immár ötödik hónapja változatlanul hagyja az irányadó rátát a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Az MNB mai döntése során vélhetően változatlanul, 5,25 százalékon hagyja az alapkamatot, amely így ötödik hónapja változatlan. A forint erősödése lehűtötte a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat – mondta a Bloombergnek Tóth Gyula, az UniCredit elemzője. Az Ausztriában dolgozó szakértő szerint a kormány költségvetési hiánnyal kapcsolatos ígérete gyakorlatilag kizárttá tette a kamatemelés lehetőségét rövidtávon.

Decemberre 26 elemző közül ketten már kamatemelést várnak, a többiek szerint idén még marad az 5,25 százalékos irányadó ráta, ugyanakkor két válaszadó a jövő év első negyedévében még kamatcsökkentésre számít, de a döntő többség szerint a kamat már felfelé indul a jövő év közepén.

A forint a hónapban 3,3 százalékot erősített az euróval szemben, ez a Bloomberg által mért 25 fejlődő gazdaság körében a legerőteljesebb növekedés. Az ötéves magyar államkötvények hozamfelára 80 bázispontos csökkenéssel 6,8 százalékra esett vissza, miután július 23-án éves csúcsot döntött.

Tóth szerint, ha a Fidesz-kormány hiteles költségvetést mutat be, azzal elkerülhető a kamatemelés, az infláció ugyanis lehetővé teszi az alacsonyabb hitelköltségeket. A jegybank augusztusi előrejelzése szerint az idei évben az infláció 4,7 százalékot ér el, míg jövőre a pénzromlás üteme 3,5 százalékot ér el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.