BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hoppon maradt befektetők

A mai napig nem tudják a Lehman Brothers csaknem másfél évvel ezelőtt bekövetkezett csődjének magyarországi károsultjai, hogy kaphatnak-e kárpótlást a 2008 szeptemberében elértéktelenedett kötvényeik után. Magyarországon a Citibank értékesítette a hollandiai székhelyű Lehman Treasury Co. BV kötvényeit ügyfeleinek, a papírok garanciavállalója pedig az amerikai Lehman Brothers Holdings Inc. volt, a két cég ellen jelenleg csődvédelmi eljárás folyik.

A kisbefektetőket több országban kártalanították már a Lehman-kötvényt forgalmazó pénzügyi intézmények, a spanyol Santander és a svájci Credit Suisse is becserélte az elértéktelenedett Lehman-kötvényeket a sajátjaira, Németországban pedig a hannoveri takarékszövetkezet és az ottani Citibank is próbálta kártalanítani ügyfeleit. Magyarországon azonban más a helyzet, a Citi itteni kirendeltsége makacsul elzárkózik a kliensek kárpótlásától. A társaság azzal védekezik, hogy az értékesítés során feltárták az ügyfelek számára a kötvénnyel kapcsolatos kockázatokat, vagyis azt, hogy a kibocsátó és a garanciavállaló hitelezési kockázatát a befektető viseli.

A biztonságos, tripla A-s értékpapírként egészen 2008 szeptemberéig értékesített kötvényekre a tőkevédettséget és a garanciát egyébként is a Lehman-cégek vállalták, a Citit forgalmazóként semmiféle felelősség nem terheli, a Lehman csődjét pedig sem a Citibank, sem a világ más vezető szakemberei nem tudták előre megjósolni.

Utóbbi állítás persze némiképp sántít, nem volt ugyanis titok, hogy a patinás befektetési bank nehézségekkel küzd. A társaság 2008 második negyedét 2,8 milliárd dolláros veszteséggel zárta, és hatmilliárd dollárnyi eszközét kellett likvidálnia, miközben az első fél évben 73 százalékot esett a tőzsdei árfolyama. A befektetési bank kötvényeinek kockázatosságát jelző CDS-felár is ennek megfelelően alakult, már márciusban 400 bázispont fölé ugrott, és gyakorlatilag egész nyáron, a csőd bekövetkeztéig magas maradt.

Hogy miért áll hozzá másként az ügyhöz a Citi magyarországi, illetve német érdekeltsége, azt az itteni banknál azzal magyarázták, hogy a csoport minden egyes országban egyedileg dönt a Lehman-kötvényesek ügyében, emellett a német Citi lakossági üzletágát időközben eladták a francia Crédit Mutuelnek, és a kompenzációról már ez utóbbi társaság döntött.

A hazai befektetők a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordultak problémájukkal, a hatóság azonban mindeddig nem adott érdemi választ a több mint egy éve feltett kérdéseikre. „Folyamatban van a vizsgálat, akkor tudunk választ adni, ha lezárult” – közölte lapunkkal Binder István, a felügyelet szóvivője. Addig is a károsultak polgári peres úton követelhetnek kártérítést a forgalmazótól, ezt információnk szerint az ügyfelek egy csoportja már meg is tette. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.