BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezményezett ügyfelek - Őket díjazzák a bankok

Az átlagosnál nagyobb jövedelmet átutaló, az internetes bankolást és a kártyás vásárlást előnyben részesítő ügyfelek továbbra is találhatnak olcsó számlacsomagokat. Egyes bankoknál még nullás számlák is maradtak a kínálatban.

Alaposan megdrágított egyes bankszámlacsomagokat a tranzakciós illeték, a jelenség akár a bankok közötti váltást is felpörgetheti. „Úgy gondoljuk, hogy a tranzakciós illeték miatt a bankszámla-tulajdonosok revízió alá vonják a jelenlegi számlájuk díjait, és sokan kedvezőbb lehetőséget keresnek majd a piacon” – nyilatkozták lapuknak az Axa Bank szakértői. Az MKB Bank szerint ugyan még több hétbe telik, mire kiderül, hogyan alakulnak át a bankolási szokások az illeték hatására, ahogy az is időbe telik, amíg a bankok eldöntik, akarnak-e, illetve tudnak-e termék- és szolgáltatás-innovációkkal reagálni a januártól hatályos lépésre.

Néhány hitelintézetnél azonban már körvonalazódnak bizonyos változások. Az UniCredit Bank például – amely egyébként az illetékből származó megnövekedett költségeket, illetve azok egy részét csak februártól érvényesíti a kondícióiban – ezen a héten új számlacsomagokat vezetett be. Ezek között olyan is akad, amely az aktívan bankoló ügyfelek számára a tranzakciók nagy részét – például az állandó megbízásokat, csoportos beszedési megbízásokat – ingyenesen nyújtja, pontosabban csak egy átalánydíjat kell fizetni a bankszámla vezetéséért. Sőt bizonyos feltételek teljesítése esetén a fizetendő díjak és kamatok 15 százalékát, évente maximum 10 ezer forintos jóvá is írnak az ügyfél számláján.

A bankok egy részénél az új közteher miatt gyakorlatilag megszűntek a korábban igen népszerű nullás számlák. Kivételek azonban még mindig vannak. Az Erste például leszögezte: a SzuperNulla névre keresztelt számlacsomag feltételein továbbra sem változtat. Akinek 150 ezer forintos jövedelem-jóváírás érkezik havonta a számlájára, annak ingyenes marad a számlavezetés, és netbankos és telefonos banki tranzakciókért, valamint a csoportos beszedési megbízások, sőt a saját ATM-es készpénzfelvétel is ingyenes marad még külföldön is. Akinek nem érkezik jövedelem a számlájára, az is felvehet ingyen készpénzt a bankkártyájával, igaz, havonta csak egy alkalommal.

Szintén elérhető nulla forintos számlavezetési díj a K&;H Zéró bankszámlánál. A feltételek hasonlóak, 150 ezer forintos jóváírást várnak el havonta az ügyféltől, ezért ingyen jár a bankkártya is, és havonta négy készpénzfelvétel a bank saját ATM-eiből. A netbankos utalásokért, valamint a csoportos beszedésekért sem kell fizetnie az ügyfélnek.

Az aktivitást, a jövedelem átutalását, illetve az elektronikus ügyintézést előnyben részesítő ügyfeleket több bank is díjazza. Budapest Banknál azok az ügyfelek kapnak kedvezményt, akik vagy a bankhoz utalják át a jövedelmüket, vagy pedig nagyobb megtakarítással rendelkeznek. Ők ingyenes számlavezetés mellett ingyen kapják a csoportos beszedési megbízásokat is, valamint a kártyás vásárlásért sem kell fizetniük. Ha viszont emelkedik az illeték mértéke, a bank bizonyos számlacsomagoknál az ügyfelekre terhelheti át a díjakat.

Az OTP-nél azok az ügyfelek lehetnek előnyben, akiknek a számlacsomagjukhoz viszonylag sok ingyenes tranzakció kapcsolódott korábban is. A számlacsomagok alapdíja ugyanis nem változott, megmaradt a havonta 1-4 darab saját ATM-es ingyenes készpénzfelvételi lehetőség is, és a csoportos beszedési megbízások közül is továbbra is csak legfeljebb az első 4-ért kell fizetni, igaz, ezek díja 16 forinttal emelkedett. A telefonos és internetes átutalások díja azonban azokban a számlacsomagokban, ahol korábban ingyenes volt, továbbra is az maradt.
A Raiffeisennél is azok érzékelhetik talán a legkevesebbet a díjemelkedésből, akik Díjnullázó vagy Aktivitás számlacsomagban vannak. Ezek feltétele egyik esetben a jövedelem a banknál vezetett számlára való utalása, a másiknál pedig a bankkártya viszonylag intenzív használata. A számlavezetési díjak ezeknél a csomagoknál lenullázhatók, a kártyás vásárlás és a csoportos beszedés is ingyenes marad e két terméknél, egyedül a készpénzfelvétel díja emelkedik meg.

Tízezreket lehet megtakarítani

Körültekintő választással az átlagos banki ügyfél éves szinten akár közel 25 ezer forintot takaríthat meg a banki költségein – derül ki a Bankmonitor.hu országos hálózattal rendelkező bankokat érintő felméréséből. Az elemzés szerint más-más bank számít a legolcsóbbnak a minimálbérrel, az átlagos, illetve a magas jövedelemmel rendelkezők számára, a teljesen ingyenes bankolás lehetősége pedig marginálisra szűkült.

A Bankmonitor.hu felmérése szerint a minimálbérrel rendelkező ügyfelek a legkisebb havi banki költséggel a Sopron Banknál, az AXA-nál és az UniCreditnél bankolhatnak. Az átlagos és annál magasabb jövedelmet feltételező csoportnál pedig a K&H, a Citibank és az Erste állnak a dobogós helyeken. Az átlagos jövedelműeknél az említett hármasból a K&H, a magas jövedelműeknél pedig a Citibank kondíciói lehetnek a legjobbak.

A Bankmonitor.hu felmérése szerint a minimálbérrel rendelkező ügyfelek a legkisebb havi banki költséggel a Sopron Banknál, az AXA-nál és az UniCreditnél bankolhatnak. Az átlagos és annál magasabb jövedelmet feltételező csoportnál pedig a K&H, a Citibank és az Erste állnak a dobogós helyeken. Az átlagos jövedelműeknél az említett hármasból a K&H, a magas jövedelműeknél pedig a Citibank kondíciói lehetnek a legjobbak. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.