BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinek fog fájni? Emelik a bankok a díjtételeket

A CIB Bank bejelentette, szeptembertől számos díjtételét megemeli. Állítják, ők nem a bankadót árazzák be. A költségvetési tanács szerint idén a 130 milliárdos banki fizetési kötelezettségből 80 milliárd forint a meglevő ügyfeleknek fog fájni.

Sokkolta a CIB Bank lakossági ügyfeleit a napokban kézhez vett folyószámla-kivonat, amelyben arról tájékoztatta őket a pénzintézet, hogy szeptembertől díjváltozásokat vezet be. Emelkedik a CIB Classic Magánszámla havi díja, a bankfi ókban megadott bankközi átutalás és az állandó átutalás költsége, a forintalapú bankkártyák éves díja, a bakkártyás készpénzfelvét, valamint a pénztári kifizetés díja - írja a Népszabadság.

Hirdetményében a bank egyebek mellett olyan jogszabályváltozásra hivatkozik, amely miatt módosulnak a bevételei és a költségei, valamint arra, hogy a bank működési költségei az „érdekkörén kívül álló” okokból változik , de említik a nemzetközi kártyatársaság rendelkezéseit is. Mivel a drágulás nagyszámú terméket érint, koncentrált, illetve a díjemelés mértékének változása sem filléres, sokan azonnal párhuzamot vonnak a kivetendő bankadóra, a pénzintézetek szerint számukra elviselhetetlen teherre és az ügyfeleket ebből érintő negatív következményekre.

Ahhoz nem fér kétség, hogy ha a jövőben bármely pénzintézet közli az ügyfeleivel, hogy díjakat emel, azt azonnal összefüggésbe hozzák majd a bankadóval. Annak, aki nemcsak érzelmi alapon gondolkozik, de esetleg tájékozódik is az ügyben, ez az érzése erősödhet. A költségvetési tanács az egyik friss elemzésében a következőt írja: a bankadó áthárítása gyors és koncentrált lesz.

A bankok és a takarékszövetkezetek az idén rájuk eső 130 milliárd forintból várhatóan 80 milliárd forintot gördítenek tovább a már meglevő ügyfeleikre. Ennek nagyobb részét, 50 milliárd forintot a tanács szerint a lakosság fizeti ki. A meglevő hiteleik miatt ugyanis velük szemben komoly alkupozícióban vannak a pénzintézetek. A maradék összeg főként az önkormányzatokat terheli majd.

A költségvetési tanács arra számít, hogy a lakossági szegmensen belül a banki költségek növekedése főként a változó kamatozású jelzálogfedezettel biztosított hiteleken fog lecsapódni. A kamatbevételek növelése mellett az áthárításnak egy további csatornája lehet a korábbinál kevésbé előnyös betéti termékek kialakítása.

A CIB Bank állítja, a mostani díjemelésekkel nem a bankadót árazták be. Szerintük ezt már az is kizárja, hogy az árváltozások előkészítése és a hirdetmények megjelentetése között hónapok telnek el, azaz amikor a jelenlegi áremeléseket eldöntötték, még szó sem volt bankadóról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.