BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassul a banki profitgyár

A hitelportfólió alakulása és a különadó határozza meg az éves eredményt

A bázisidőszakinál 15 százalékkal alacsonyabb, 138,9 milliárd forintos adózott profitot termelt 2010 első felében a hazai bankszektor – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tegnap közzétett adataiból. Ezzel a hazai hitelintézetek első hathavi eredménye már a harmadik egymást követő esztendőben csökken: 2007 első fél évében még több mint 200 milliárdos profitot értek el a részvénytársasági formában működő hitelintézetek.

Ezzel együtt sem a profitcsökkenés ténye, sem annak okai nem jelentenek meglepetést, annál is inkább, mert az eredményadataikat eddig közzétevő hitelintézeteknél hasonlóan alakult a helyzet. A nyereség olvadásának egyik fontos összetevője, hogy a romló hitelportfólió miatt tovább növekedett az értékvesztés és a céltartalékok állománya: az első hat hónapban 203,7 milliárd forintot tett ki, ez bő 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az eredmény további összetevőit illetően vegyesen alakult a kép. Míg a kamatjellegű bevételeknél bő 60 milliárddal jobbra sikeredett az egyenleg az egy évvel korábbinál, a nettó jutalék- és egyéb bevételek során 80 milliárdos csökkenés mutatkozott. A működési költségeknél pedig – bár azokon tovább sikerült faragni – már csak 8 milliárdot tudott megtakarítani a szektor, amely így már a korábbinál csak kisebb mértékben tudta javítani az összképet.

A mérlegadatokat nézve sem túl biztató a kép. Bár a bankszektor összesített mérlegfőösszege egy év alatt 3,6 százalékkal, ismét 30 000 milliárd forint közelébe emelkedett, az csak a devizaportfólió átértékelődésével és nem a változatlan, netán növekvő üzleti aktivitással magyarázható. Ugyanez tükröződik a hitelállomány alakulásán is: itt alig 0,7 százalékos éves növekedést sikerült elérni, miközben a hazai deviza jelentősen gyengült a hitelezés szempontjából meghatározó devizákkal (főként a svájci frankkal) szemben.

A forrásoldalon sem alakul biztatóan a kép: a bankok betétállománya 2,7 százalékkal, 11 682 milliárd forintra esett vissza. Bő kétszáz milliárd forinttal, 2545 milliárdra növekedett ugyanakkor a szektorszintű saját tőke, ez az ágazat változatlan stabilitására utal.

Bár az első féléves számok alapján korai lenne bármilyen következtetést levonni, az év végére várható profitot illetően több aggasztó tényezővel is szembe kell néznie a szektornak. Az egyik, hogy az első féléves adózatlan profit az ebben az évben befizetendő, több mint 110 milliárdos különadónak alig másfélszerese, a másik pedig, hogy – szemben a korábbi, optimistább várakozásokkal – nem állt meg a portfólió romlása, és a profitabilitás szempontjából meghatározó hitelkereslet változatlanul alacsony szinten mozog. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.