BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leesett a profit a K&H-nál

Bő hatvan százalékkal, 10 milliárd forintra esett vissza tavaly a K&H csoport adózott nyeresége, a mérséklődés pedig – nem meglepő módon – a kockázati költségek növekedésére vezethető vissza – derült ki a bankcsoport tegnapi sajtótájékoztatóján. A céltartalék előtti működési eredmény ugyanis most is nőtt (16,8 százalékkal, 56,8 milliárd forintra), a működési bevételek emelkedésével és a költségek mérséklődésével párhuzamosan.

A konszolidált mérlegfőösszeg viszont 3,7 százalékkal, 3064 milliárd forintra csökkent, a hitelállománynál – szintén nem meglepő módon – pedig 9,5 százalékos visszaesést regisztráltak. Ez utóbbi ugyanakkor elsősorban a lízing-, illetve a vállalati üzletág számlájára írható, hiszen a lakossági hiteleknél enyhe, 0,4 százalékos növekedés mutatkozott.

A betéti oldalon viszont több mint tízszázalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a bankcsoport: ez ugyanakkor azzal magyarázható, hogy a K&H-n kívüli, egyéb alapok által kamatoztatott pénz mennyisége az egy évvel korábbinak a negyedére zsugorodott. Csak az ügyfélbetéteket vizsgálva ugyanakkor mindjárt jóval kedvezőbb a helyzet: ezek állománya ugyanis 6,7 százalékkal, 1647 milliárd forintra nőtt.

Marko Voljc vezérigazgató az eredmények kapcsán rámutatott: a K&H a válság ellenére is folytatta a hároméves hálózatbővítési programját, kilenc új fiókkal, 242-re növelve az elérhető értékesítési egységek számát. Emellett hangsúlyozta: a K&H mérlegszerkezete kiemelkedően jónak számít a piacon, hiszen az év végi, 91,1 százalékos hitel/betét arány jóval kedvezőbb a szektorra jellemző értékeknél.

Az idei év kilátásai kapcsán a vezérigazgató úgy fogalmazott: 2010 már jobb lehet, mint az előző esztendő, hiszen a gazdaság kezd kilábalni a recesszióból. Ezzel együtt – mutatott rá – a céltartalékok drasztikus mérséklődésére még az idén sem lehet számítani, többek között azért, mert a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt még sok hazai vállalat küzd nehézségekkel. Andreas Treichl, az Erste Bank Group AG vezérigazgatója lapunknak tett kijelentésére (VG, 2010. március 2.), amely szerint az Erste a második számú lakossági szereplővé kíván válni a magyar piacon, pedig úgy reagált: a K&H értékesítési hálózata elég nagy ahhoz, hogy megőrizze domináns szerepét, ám – fogalmazott – az egészséges verseny természetesen nincs ellenére. BM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.