BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemaradó hazai bankok

A körülményekhez képest jól teljesítettek a környező országok hitelintézetei

Nem áll jól a régiós versenyben a hazai bankszektor: a környező országok most megjelent 2010-es statisztikái ugyanis stabil vagy növekvő összesített nyereségről adnak számot, emelkedő üzleti aktivitás mellett, miközben a hazai ágazattól drasztikus nyereségcsökkenés és stagnáló üzemméret várható.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) hétfőn tette közzé az éves szektorszintű adatokat, amelyekből kiderül: a helyi hitelintézeti szektor 513,9 millió eurós összesített adózott profitot termelt 2010-ben, ez több mint duplája az egy évvel korábbinak. Az ügyfélhitelek állománya 4,7 százalékkal nőtt, miközben a problémás hitelek után képzett céltartalékok mennyisége 38 százalékkal mérséklődött. A jelen körülmények között nagyon jó adatokat a továbbra is gyors gazdasági növekedéssel és a piaci szereplők nagy üzleti aktivitásával magyarázta az NBS. Bár Bulgáriában – ahol az OTP Bank helyi leánya, a DSK a második számú szereplő a piacon –, nem alakultak ilyen fényesen a tavalyi eredmények, az összesített mérlegfőösszeg tavaly is 4 százalékkal nőtt, a szektorszintű nyereség pedig – bár egyötödével alacsonyabb az előző évinél – még mindig 315 millió eurónak felelt meg, ez a körülményekhez képest viszonylag jó, hatszázalékos tőkearányos megtérülést jelent.

Bár a magyarországi kereskedelmi bankok összesített eredményeit csak e hónap végén teszi közzé a pénzügyi felügyelet, az eddig ismert adatok alapján nem lehet túl sok jóra számítani: a hazai bankvezetők korábbi nyilatkozatainak tükrében több hazai nagy szereplő is veszteséget könyvelhet el 2010-re vonatkozóan (erre hosszú évek óta nem akadt példa), és a hitelállomány szinten tartása vagy enyhe emelkedése is csak a devizaárfolya-mok mozgása miatt lehetséges.

Különösen aggasztó, hogy a szektorszintű nettó eredmény mindössze 79,2 milliárd forintot – hozzávetőlegesen 290 millió eurót – ért el 2010 első kilenc hónapjában, szemben a bázisidőszaki csaknem 220 milliárddal.
A hazai hitelintézeti szektor gyenge tavalyi teljesítményét több tényező is magyarázza: a legfontosabb, hogy a problémás hitelek utáni céltartalék és értékvesztés mennyiségét nem sikerült csökkenteni – ez majdnem 290 milliárd forintot ért el az első három negyedévben –, illetve a nagyjából 120 milliárd forintot kitevő különadó is rontja az összképet. Az üzemméretet pedig a változatlanul gyenge hitelezési aktivitás tartja gyakorlatilag változatlan szinten. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.