BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemondott végül a Barclays elnöke

A vártnak megfelelően lemondott tisztségéről Marcus Agius, a brit Barclays elnöke. A bankár ezzel elismerte saját felelősségét az utóbbi idők legnagyobb bankbotrányának kirobbanásában.

Közleményben jelentette be tegnap lemondását Marcus Agius, a brit Barclays bankcsoport elnöke. Az ügy előzménye, hogy a brit pénzügyi felügyelet (FSA) és a Barclays néhány napja bejelentette, hogy a bank 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírságot fizet. Ennek előzményeként az FSA feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői még a 2008–2009-es pénzügyi válság előtti években manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort. A manipuláció célja az volt, hogy a bank pénzügyi helyzete szilárdabbnak tűnjön. A Barclays botránya – amelynek nyomán vizsgálat indult több más bank, így a HSBC, a Citigroup és az UBS ellen – tovább szította a haragot az ágazat ellen. Menedzsereik amúgy is bírálatok kereszttüzében állnak horribilis fizetésük és erkölcsileg kifogásolható viselkedésük miatt.

Agius nem kívánta másokra hárítani a felelősséget, és elismerte, hogy meg nem engedhető működési folyamatok zajlottak a bankcsoporton belül. Az egyik legnagyobb európai pénzügyi csoportnak számító Barclays persze igyekszik visszaszerezni a részvényesek bizalmát, és három pontból álló cselekvési tervet tett közzé. Ennek keretében alapos és mélyreható vizsgálatot végeznek majd a múltbéli, helytelen gyakorlat feltárására, jelentést tesznek közzé ennek megállapításairól, illetve új, kötelező érvényű etikai kódexet dolgoznak ki a munkavállalók számára. Az elemzők ugyanakkor úgy látják, hogy a banknak új menedzsmentre van szüksége a részvényesi bizalom helyreállításához, illetve a megfelelő jövedelmezőség biztosításához.

A pénzügyi szektor mint pöcegödör

A helyi politikusok az elvárható hevességgel reagáltak a Barclayszel kapcsolatos fejleményekre. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője kijelentette: az egykor dicsért ágazat rossz hírbe keveredett; ennek következtében a régen bóknak számító bankár szó mára durva sértéssé változott. A kormány részéről pedig Vince Cable gazdasági miniszter nemes egyszerűséggel „hatalmas pöcegödörnek” nevezte a szigetország pénzügyi szektorát. Ken Clarke igazságügyi miniszter nyíltan követelte a pénzügyi bűncselekményeket elkövető bankárok bíróság elé állítását.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.