BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris borulhat az új uniós bankfelügyelet

Léket kaphat az európai bankfelügyelet reformja, miután a Financial Times értesülései szerint egy uniós jelentés azt mutatta ki, hogy jogellenes lenne az Európai Központi Bankot bankfelügyeleti joggal felruházni.

Az EU szerződés módosítása nélkül pedig az EKB szerepét eszerint nem lehet úgy átalakítani, ahogy ezt az Európai Bizottság tervezi. Az FT utal arra, hogy a bankfelügyelet az egyik vitapont a Brüsszelben csütörtökön kezdődő EU-csúcson. Miközben ugyanis Franciaország például a gyors kezdést sürgeti 2013 kezdetétől, a német szövetségi kormány a terveket szkeptikusan szemléli.

Az FT értesülése szerint az EU egy különleges grémium létrehozását fontolgatja az EKB-n belül, amelynek tagjai – úgymond – tanácsokat fogalmazhatnának meg az EKB részére. Ily módon az euróövezeten kívüli országok is részt vehetnek a bankunióban. A jelenlegi jogi környezetben ugyanis az eurózónán kívüli tagállamok képviselői nem szavazhatnak az EKB hatáskörébe tartozó döntésekről. Ugyanakkor a gazdasági lapnak nyilatkozó uniós diplomaták úgy vélekedtek, hogy a külsős tagok nem lesznek túl lelkesek az ötletért, hiszen egy olyan testületben kapnának szavazati jogot, amely végső soron nem vesz részt a döntéshozatalban.

Ráadásul más jogi aggályokat is felvetett a vizsgálati anyag: nevezetesen, hogy az új rendszerben kvázi a tagállamok döntenének arról, hogy milyen szabályokat alkalmazzanak a saját bankjaikra.

A lap úgy tudja, hogy eddig is a német ellenkezés miatt késlekedtek elsősorban a bankuniós tervek megvalósításával és a mostani fejlemények még jobban kitolhatják a tárgyalásokat, amelyek így akár még egy évig is eltarthatnak. Az viszont biztos, hogy ha a mostani elképzelések megvalósulnak, az EKB-nak az eurózóna teljes bankrendszerét, egyes, a zónán kívüli tagországok bankjait, valamint az eurózóna teljes monetáris politikáját kéne irányítania. Egyes elemzők szerint kérdéses, hogy erre képes lesz-e.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.