BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kudarcot vallott a diplomácia

Összeomlottak az ENSZ-ben az iraki válság konszenzusos rendezésére kifejtett diplomáciai erőfeszítések. Az USA felkérte a fegyverzetellenőröket, hogy hagyják el Irakot; a világ legtöbb országa elrendelte Bagdadban tartózkodó hivatalos képviselőinek hazatérését. Szaddám Huszein iraki elnök közölte: mindenütt fölveszik a harcot a támadókkal.

Fehér házi tisztviselők értesülése szerint George Bush úgy döntött, hogy még 72 órás haladékot ad az Irak elleni háború megindítására, s a hadművelet csak akkor kerülhető el, ha Szaddám Huszein elhagyja Irakot - egyebek között ezt készült a CNN értesülése szerint az amerikai elnök közép-európai idő szerint kedden hajnalban két órára bejelentett beszédében nyilvánosságra hozni. A hadművelet esetleges elmaradása sem jelentené azt, hogy Irak megmenekülne a megszállástól, amelynek részleteit a The Wall Street Journal Europe birtokába került "iraki újjáépítési terv" mintegy száz oldalon taglalja.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország tegnap délután jelentette be, hogy visszavonja azt a Biztonsági Tanácsban beterjesztett javaslatát, amely - második határozatként - lényegében felhatalmazást adott volna az "akarat koalíciójának" az Irak elleni hadművelet megindítására. A visszavonást Sir Jeremy Greenstock brit nagykövet jelentette be azzal, hogy a beterjesztők fenntartják maguknak a jogot az Irak leszerelését biztosító szükséges intézkedések megtételére. Greenstock Franciaországot tette felelőssé a diplomáciai kudarcért.

Jacques Chirac francia elnök tévéinterjúban, külügyminisztere, Dominique de Villepin a BT-ben jelentette ki, hogy Párizs kész ugyan határidőt szabni Iraknak a tömegpusztító fegyverek leszerelésére, de nem fogad el olyan határozatot, amely "a háború logikájába illeszkedik". A második határozati javaslatot mindketten elfogadhatatlannak nevezték. Vlagyimir Putyin orosz elnök "hibának" mondta, ha háborút kezdenének Irak ellen, Peking pedig szintén állást foglalt a hadműveletek ellen, amennyiben azt nyilatkozta: a válságot politikai eszközökkel, ENSZ-keretek között kell megoldani.

A soros EU-elnökséget ellátó Görögország külügyminisztere szerint London és Madrid az Európai Unió keretein kívül sorakozott föl az Egyesült Államok mögé. A brit főállamügyész ugyanakkor olyan szakvéleményt adott kormányának, amely szerint a korábbi ENSZ-határozatok kellő jogi alapot biztosítanak az Irak elleni hadművelethez.

A brit kormány tegnapi válságtanácskozásán lemondott alsóházi vezéri tisztségéről Robin Cook, az első Blair-kormány külügyminisztere, s a BBC tudomása szerint a Munkáspárt más neves személyiségei is hasonló tiltakozó lépésre készültek, megkérdőjelezve Blair kormányfő morális tekintélyét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.