BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megerősítették: 10 ezer embert rúg ki a nagybank

Az UBS világméretekben leépíti befektetési banki üzletágát, és a következő három évben 10 ezer alkalmazottjától válik meg - közölte kedden a svájci óriásbank.

Az UBS úgy számítja, hogy a termékpaletta szűkítése révén 2015-ig évi 5,4 milliárd svájci frankkal csökkennek a költségek. A szerkezetátalakítás azonban egyelőre költségekkel jár, a harmadik negyedévben az átértékelési veszteségek több mint 3 milliárd frankkal rontották az eredményt. Az UBS így 2,17 milliárd frank nettó veszteséggel zárta a negyedévet az egy évvel korábbi 1 milliárd frankos nyereséggel szemben.

Az UBS mindenekelőtt a származékos termékekkel való kereskedelemből vonul vissza, ez az üzletág a pénzügyi válság kirobbanása óta sokmilliárdos veszteséget okozott a banknak. A befektetési banki tevékenység a jövőben a részvény-, a deviza- és a nemesfém kereskedelemre és a tanácsadásra szorítkozik.

Nő azonban a vagyonkezelés súlya, az ebből származó nyereség a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest 20 százalékkal, 600 millió frankra nőtt.

Az intézkedések bejelentését követően a bank részvényeinek árfolyama több mint 6 százalékkal emelkedett.

Az UBS jelenleg világszerte 65 500 embert foglalkoztat, de 2015-ig mintegy 54 ezerre csökken a létszám. Svájcban 2 500 munkahely szűnik meg, és nagy számban bocsátanak el befektetési bankárokat New York-ban, Londonban és Szingapúrban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.