BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagybankok: felemás kép

Kevesebb mint harmadára csökkent tavaly a vezető magyarországi szereplők nyeresége

Bár a legnagyobb hazai bankcsoportok közül tavaly csak kettő zárt veszteséggel, az öszszesített profit kevesebb mint harmadára esett vissza. Üzleti aktivitásukat szintén visszafogták a szereplők.

A korábbi években megszokottnál jóval felemásabb eredményeket produkáltak tavaly a legnagyobb hazai bankcsoportok, és fölényük érezhetően olvadt a kisebb szereplőkkel szemben – derül ki az elmúlt hetekben közzétett adatokból. Az eredményeit eddig közlő nyolc nagy hazai bankcsoport összesített, konszolidált eredménye mindössze 72,8 milliárd forintot tett ki 2010-ben; ez 72,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, és a hitelállományuk is mindössze 3,4 százalékkal emelkedett. (Az összehasonlításban ugyanakkor még nem szerepel a Raiffeisen Bank, amely későbbi időpontban közli tavalyi számait.)

Az előző évitől jócskán elmaradó összesített adózott eredmény mögött viszont eléggé vegyes teljesítmények állnak. A kedvezőtlen külső körülmények ellenére ugyanis három szereplő – az UniCredit, az FHB és a K&H – is növelni tudta adózott profitját 2009-hez képest, veszteséget pedig a korábbi, pesszimista várakozásokkal szemben csak két nagy versenyző (az MKB és a CIB) volt kénytelen elkönyvelni.

A romló eredményekért – hasonlóan a szektor egészéhez – elsősorban a portfólióminőség kedvezőtlen alakulása, illetve a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadó tehető felelőssé. Sokatmondó adat, hogy a legnagyobb szereplőknél a hitelek után képzett céltartalék és értékvesztés állománya – az FHB kivételével – növekedett, sőt, az emelkedés üteme az Ersténél és az MKB-nál különösen nagy, 85, illetve 123 százalékos volt. (Utóbbi eredményén ez jól tükröződött is, hiszen a 2009-es, 6 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel szemben az MKB csoport 117,8 milliárdos veszteséget volt kénytelen realizálni.)

A hitelezési aktivitásnál sem túl biztató a helyzet, hiszen a számaikat eddig közlő legnagyobb szereplők összességében mindössze 3,4 százalékos hitelállomány-bővülést produkáltak 2010-ben, ez reálértékben stabil csökkenést jelent. Az egyéni teljesítmények között ugyanakkor itt is jelentősek az eltérések: a körülményekhez képest igen erős, 11,7 százalékos hitelállomány-bővülést értek el például az OTP csoport magyarországi alaptevékenységéhez sorolt érdekeltségek, de több mint 8 százalékkal emelkedett az FHB és az Erste kimutatott hitelállománya is. Nominálisan is zsugorodott ugyanakkor a Budapest Bank, a CIB és az MKB ügyfelekkel szembeni követeléseinek állománya, ez egyértelműen az üzleti aktivitás viszszafogására utal.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy az üzemméretet tekintve sem álltak túl fényesen tavaly a vezető hazai hitelintézetek. Az UniCredit csoportszintű mérlegfőösszege például 10,9 százalékkal, 1547 milliárd forintra csökkent, de bő 5 százaléknyit veszített eszközállományából – és ezzel a 3000 milliárdos határ alá került – az MKB csoport is. Növekedést a nyolc érintett bank közül csak az Erste, az FHB és a K&H tudott elkönyvelni: utóbbi ezzel stabilan átvette a mérlegfőösszeg szerinti második helyet a hazai rangsorban, az Erste pedig, ha minimális mértékben is, de megelőzte az MKB Bankot.

Az idei kilátásokat illetően pedig – saját nyilatkozataik alapján – csak óvatosan optimisták a piaci szereplők. A hitelezési aktivitás ugrásszerű növekedésére (nem meglepő módon) egyikük sem számít 2011-ben sem, a banki különadó fenntartása pedig változatlanul nem használ a jövedelmezőségnek.

Meghatározó elemek

(a magyarországi bankok működésében 2010-ben)

kedvezőtlen makrogazdasági környezet

növekvő kockázati költségek

a vállalati szektor helyzetének romlása

alacsony lakossági hitelkereslet

a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadó

kedvezőtlen makrogazdasági környezet

növekvő kockázati költségek

a vállalati szektor helyzetének romlása

alacsony lakossági hitelkereslet

a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadó-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.