BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak egy bank ért el nagy nyereséget Magyarországon

Az idei első negyedévben több mint duplájára emelkedett a hazai bankok eredménye 2012 első három hónapjához képest – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adataiból.

A részvénytársasági hitelintézetek az idei első negyedévben 73 milliárd forintos adózott eredményt értek el a PSZÁF adatsora szerint. Tavaly január-márciusban 31,135 milliárd forintos adózott eredményről számoltak be a bankok, vagyis jelentősen növekedett a pénzintézetek eredménye.

A közel 80 milliárdos eredmény lényegében egyetlen bank kiemelkedő nyereségének, valamint értékvesztés-visszaírásoknak köszönhető - derül ki a PSZÁF gyorselemzéséből.

Majdnem minden második részvénytársasági bank (17 intézmény) veszteséges volt, így a szektor egészének helyzete valójában nem javult.

A hitelintézetek nettó kamatbevétele zsugorodott, az eredmény változásának fontos tényezőjévé vált a lassan javuló vállalati NPL (nem teljesítő hitelek) ráta melletti értékvesztés-felszabadítás.

A szövetkezeti hitelintézetek nyeresége az első negyedévben 1,8 milliárd forint volt, a tavalyi hasonló időszaki eredmény alig több mint kétötöde.

Az adózás előtti eredmény 81,644 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 36,697 milliárddal.

A kamatbevételek és a kamatkiadások is csökkentek. 2013 első negyedévében 485,115 milliárd forintos kamatbevételt értek el a pénzintézetek az egy évvel korábbi 531,809 milliárddal szemben. A kamatkiadások 291,174 milliárdra csökkentek az előző év azonos időszakában mért 321,225 milliárdról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.