BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot vásárol az Erste Bank

A tőzsdén jegyzett Erste Bank növelni akarja tulajdoni részesedését a Banca Comerciale Romana (BCR) romániai leánybankjában. Ezt Kelet-Európa második legnagyobb hitelezője közölte a Die Presse jelentése szerint.

Az Erste Bank megegyezett az öt román befektetési alap közül néggyel arról, hogy a BCR-ben további 24,12 százalékos tulajdonrészt vásárol meg tőlük 435 millió euró vételár fejében. Így az Erste Bank tulajdoni részesedése a BCR-ben 93,52 százalékra nő. A bécsi lap ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy ezzel a kelet-európai pénzintézetet kétharmaddal gyengébben értékelték, mint a 2006-ban történt privatizáláskor. Akkor ugyanis az Erste Bank 3,75 milliárd eurót fizetett azért, hogy 61,9 százalékos részesedéshez jusson a korábbi állami bankban.

A kelet-európai visszaesés után az Erste Bank a BCR-ben lévő tulajdoni részesedésének ugyan leértékelésére kényszerült, ám utoljára a bank a romániai leányvállalatát még mindig 2,05 milliárd eurós értéken szerepeltette a könyveiben.

Ezzel az Erste Bank vagy nagyon jó üzletet kötött, vagy pedig a romániai leányvállalatánál további leértékelés következik be. A félévi állapot szerint a BCR által Romániában nyújtott hitelek 19 százaléka nem volt behajtható. A hitelkockázati költségek 115 millió euróra rúgtak. Michael Mauritz, az Erste-vállalatcsoport szóvivője e témában nem kívánt nyilatkozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.