BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjvagyon-problémák

A holnapi dátummal elszámolják, a jövő hét végéig pedig átadják az államnak a visszalépő tagok vagyonát a magánnyugdíjpénztárak. A határidő tartható, néhány vagyonelemmel viszont lehetnek kisebb problémák.

Vészesen közeledik a magán-nyugdíjpénztári vagyonátadás határideje, de a keretszabályokat tartalmazó kormányrendelet még nem jelent meg – mondja Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) elnöke. A pénztáraknak május 31-i fordulónapra kell elszámolniuk az államnak a visszalépett mintegy 3 millió pénztártag vagyonával, a vagyont pedig a vonatkozó törvény alapján június 12-ig kell átadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA).

A valódi határidő ennél szűkebb, június 10-e, hiszen a törvényben szereplő dátum valójában pünkösdvasárnapra esik. Ez is tartható egyébként Vízkeleti szerint, bizonyos vagyonelemek átadásával viszont lehetnek még problémák – magyarázza a szakember. Eredetileg ugyanis a vagyonkezelők csak egy Kelernél vezetett számlaszámot kaptak az értékpapírok átadásához, a Keler viszont külföldi részvényeket nem tud befogadni. Ennek a gondnak az áthidalására végül az UniCredit Bankkal állapodott meg az állam, hogy letétkezelőként fogadja a külföldi részvényeket. „Ennek érdekében több mint 30 országban nyitottunk az UniCredit közvetítésével értékpapír- és letéti számlát” – mondja Borbély László András, az NYAA majdani kezelését végző Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

Az ÁKK-nál úgy látják, az összes teher-, per- és kötelezettségmentes pénzügyi eszközt tudják majd venni, természetesen az egyes részletszabályok értelmezése még nem egyértelmű. Lehetnek például olyan értékpapírok, amelyek az alapszabálya kizárja az államot mint tulajdonost, vagy külön engedélyekhez köti az értékesítést vagy visszaváltást. Egyes pénztáraknál viszont ingatlanelemek is vannak a portfóliókban, és ingatlan-tulajdonrészt sem tud kezelni az ÁKK, ám Borbély úgy véli, az át nem vehető portfólióelemek súlya a mintegy 3000 milliárd forintos összvagyonhoz képest elhanyagolható lehet.

A vagyonátadás után a kaszszáknak bő egy hónapjuk lesz arra, hogy tagokra lebontva kiszámolják a visszajáró reálhozamot és tagdíj-kiegészítést, ezeknek az összegét július 20-ig kérhetik vissza az államtól. Arról viszont, hogy az NYAA mikor utal a kasszáknak és hogy az intézmények mikor tudnak majd fizetni a volt tagoknak, még nincs jogszabály. A kormány mindenesetre korábban augusztus végéig ígérte a reálhozamok kifizetését. Az NYAA-ban maradó értékpapírok sorsa eközben úgy alakul, hogy az állampapírokat bevonják, így várhatóan 1200-1300 milliárd forinttal csökken az államadósság, a részvény jellegű portfólióelemek értékesítését pedig az alap irányító testületének instrukciói alapján végzik majd el a szakemberek. Hogy ez pontosan mennyi ideig tart, még nem tudni, az ÁKK azonban az alappal kapcsolatban kétéves szerződéseket kötött különböző külső cégekkel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.