BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP: elmaradt a meglepetés

Gyorsjelentés. Az OTP csoport 27,4 milliárd forintos második negyedéves és 69,75 milliárdos első féléves konszolidált adózott nyereséget ért el, ez 35, illetve 17 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól – hangzott el a bank első féléves gyorsjelentését bemutató tegnapi sajtótájékoztatón. A korrigált (tőzsdei) profit ugyanakkor ennél jóval kedvezőbb képet mutat: a második negyedéves adózott eredmény 42,3, az első félévi pedig 84,6 milliárd forintot tesz ki.

Bencsik László vezérigazgató-helyettes közölte: a korrigált és a számviteli eredmény közötti különbség a montenegrói leányhoz kapcsolódó, 15 milliárdos goodwill-értékvesztésből fakad. E nélkül – tette hozzá – a negyedéves profit gyakorlatilag megegyezik az első háromhavival, a féléves pedig a bázisidőszakival.

A második negyedévben akadt viszont két tétel, amely jelentősen módosította az eredményt: az egyik a devizaswapok átértékelési nyeresége, amely 18,3 milliárd forintos eredményhatással járt, újabb 7,2 milliárd forintnyi devizaárfolyam-eredmény pedig az OTP Ukrajna devizahiteleire képzett céltartalék árfolyamkockázatának fedezéséhez kapcsolódóan keletkezett.

A csoport működése változatlanul egészséges képet mutat – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes, hiszen az első féléves működési eredmény 18 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál. A negyedéves profit mérséklődésének elsődleges oka ennek megfelelően a kockázati költségek emelkedése: a második negyedévben 96 milliárdot – és a forint gyengülésének hatását nem számolva is 88-at – jelentett ez a tétel, amelyből csak a magyarországi operáció 26 milliárd forinttal részesedett.

Az éves eredménykilátásokat illetően Bencsik László – nem meglepő módon – igen óvatosan nyilatkozott. Véleménye szerint a kockázati költségek alakulásában változatlanul nagy a bizonytalanság, ám még mutatkozik arra esély, hogy a szintjük végül alacsonyabb marad a tavalyinál.

Az elemzőket ugyanakkor nem vették le a lábukról a számok. Több bankház kommentárja is megjegyezte, hogy az eredményben túl sok az egyszeri tétel. A Cashline szerint alapvetően két dolog problémás: egyrészt a gyorsjelentésben lévő pozitív tendenciák fenntarthatósága továbbra is kérdéses, másrészt a hitelportfólióhoz kapcsolódó kockázatok egyre erősebbek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.