BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Startolhat az európai hitelminősítő, állami pénzek nélkül

A Roland Berger vállalati tanácsadó által elgondolt európai hitelminősítő ügynökségnek a tervek szerint nyárig el kell indulnia.

"Az a cél, hogy 2 012 első negyedévének végéig aláírjuk a szerződéseket és a második negyedben pedig megalapítsunk egy privát finanszírozású, nem nyereségorientált szervezetet, valószínűleg hollandiai székhellyel" - jelentette ki az "Euro am sonntag" című gazdasági lapnak nyilatkozva Markus Krall, a Roland-Berger partnere. Időközben harminc intézményes befektető - bankok, biztosítók és tőzsdék egész Európából - jelezte arra irányuló készségét, hogy kereken 300 millió eurót bocsásson az alap tőkéje rendelkezésére – jelenti a DPA.

Josef Ackermann, a Deutsche Bank főnöke értelmes dolognak tartja egy európai versenytárs létrehozását az amerikai cégekkel szemben, ez azonban nem megy egyik napról a másikra. "Elvileg üdvözölném, ha lenne egy európai hitelminősítő ügynökség" - mondta Ackermann, de több évbe telik, amíg egy ilyen hitelminősítő megfelelő hírnévre tesz szert" - mutatott rá Ackermann. Egy államok által fenntartott ügynökségnél is felmerülne a hiányzó függetlenség problémája – tette hozzá.

Az államnak ki kell maradnia az új ügynökség finanszírozásából -  fejtegette Markus Krall, a Roland-Berger partnere a Die Welt című lapnak nyilatkozva. "Örülünk annak, ha a politika támogatja egy európai hitelminősítő projektjét, de nem kívánjuk magunknak, hogy azt adópénzekből finanszírozzák". Az új hitelminősítőnek transzparensebbnek kell lennie annál, ahogy az amerikai konkurencia dolgozik, és szavatosságot kell vállalnia hibák esetére. Krall szerint ugyanis pillanatnyilag a hitelminősítések jogilag csak vélemény nyilvánítások és nem esnek a termékfelelősség alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.