BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vártnál jobbat jelentett az OTP

Az OTP Bankcsoport a közel két és félszeresére duzzadó kockázati költségek ellenére éves szinten 151,5 milliárd forint konszolidált korrigált adózott eredményt ért el, ami ugyan 31 százalékkal elmarad a 2008. évitől, azonban így is mintegy 6 milliárd forinttal meghaladja az előzetes elemzői konszenzust és a menedzsment előrejelzését - tette közzé a bank kedden publikált gyorsjelentésében.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a bankcsoport negyedik negyedéves korrigált adózott profitja 20,5 milliárd forint volt, kevesebb, mint fele az előző negyedévinek, elsősorban a rekordszintű kockázati költségek miatt.

Az IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutató (IFRS CAR) 0,6 százalékponttal javult a negyedév folyamán, és év végére 17,5 százalékra emelkedett, az elsődleges tőke nagysága (Core Tier1) 0,7 százalékponttal, 13,8 százalékra nőtt. Mindkét mutató lényegesen meghaladja a bank legfőbb versenytársainak hasonló mutatóit.

A likviditási tartalék szintje 2009 decemberében rekordnagyságot - több mint 6 milliárd EUR-t - ért el úgy, hogy novemberben a bank visszafizette az 1,4 milliárd eurós állami hitel felét.

A konszolidált hitelállomány az előző évhez képest 2 százalékkal esett vissza, az elmúlt negyedévben gyakorlatilag változatlan maradt. A konszolidált betétállomány éves szinten 8, negyedéves szinten pedig 2 százalékkal növekedett. Mindennek köszönhetően a konszolidált hitel/betét mutató (121 százalék) éves és negyedéves összehasonlításban is javult (13, illetve 3 százalékponttal csökkent).

A nettó kamatbevétel tavaly éves szinten 15 százalékkal emelkedett, ettől némileg elmaradt a negyedik negyedéves javulás (+12 százalék). A nettó kamatmarzs negyedéves alapon 58 bázisponttal, 6,27 százalékra, éves szinten 39 bázisponttal, 6,17 százalékra nőtt. A nettó díj- és jutalékbevételek éves szinten 5 százalékkal csökkentek.

A működési költségek az elmúlt negyedévben 15 százalékkal emelkedtek részben szezonális hatások, részben új társaságok konszolidálása következtében, éves volumenük azonban abszolút értékben 14,5 milliárd forinttal mérséklődött. A kiadás/bevétel mutató éves szinten 5,3 százalékponttal, 44,3 százalékra javult, jóval elmaradva az előirányzattól.

Bár a konszolidált hitelportfólió minősége tovább romlott, és a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 8,9-ről 9,8 százalékra nőtt, az elmúlt negyedévben a romlás dinamikája már jelentősen mérséklődött, a fedezettségi mutató pedig a negyedik negyedévben 5,2 százalékponttal javult, és megközelítette a 74 százalékot.

A hitel- és egyéb kockázati költségek nagysága éves szinten 124 százalékkal emelkedett, 266 milliárd forintot tett ki. Az utolsó negyedévben képzett céltartalék nagysága meghaladta a 83 milliárd forintot.

A konszolidált eszközarányos nyereség (ROA) 0,9 százalékponttal, 1,6 százalékra, míg a tőkearányos nyereség (ROE) 9,1 százalékponttal, 13,4 százalékra mérséklődött az elmúlt egy évben. Negyedéves alapon a ROA 1,1 százalékponttal, míg a ROE 9 százalékponttal csökkent.

Az egy részvényre jutó negyedéves eredmény (hígított EPS) 76 forint, míg a tizenkét havi érték 570 forint volt.

A bankcsoport adózott eredményén felül a saját tőkével szemben közvetlenül értékelt tételek eredményét is tartalmazó éves úgynevezett nettó átfogó eredmény (Net Comprehensive Income) 151,8 milliárd forint, 27 százalékkal kisebb, mint 2008-ban volt.

A magyarországi alaptevékenység, az OTP Core (OTP Bank, OTP Jelzálogbank, OTP Lakástakarékpénztár, OTP Faktoring) eredménye az elmúlt negyedévben 37 százalékkal visszaesett, a 178,3 milliárd forintos éves adózott eredmény azonban 34 százalékkal nagyobb az előző évinél.

A hazai csoporttagok közül a Merkantil csoport 2009-ben 1,8 milliárd forintos veszteséget könyvelt el. Az OTP Alapkezelő 5,1 milliárd forintos adózott eredményt realizált.

A külföldi leányvállalatok közül a DSK csoport tavalyi 25 milliárd forintos adózott eredménye éves szinten 20 százalékos visszaesést jelent, a negyedik negyedéves eredmény viszont 31 százalékkal javult.

Az ukrán leánybank a jelentős mértékben növekvő kockázati költségek miatt 2009-ben 43,65 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, a bázisidőszak 16,4 milliárd forintos pozitív eredményével szemben. Az utolsó negyedév vesztesége 14,4 milliárd forint volt. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya december végén elérte a 22,3 százalékot.

Az orosz leánybank 2009-ben 3,1 milliárd forintos adózott nyereséget ért el, harmadát az előző évinek.

A kisebb leánybankok közül a horvát leánybank a több mint megduplázódó kockázati költségek ellenére is 3,2 milliárd forintos adózott eredményt realizált.

A román leánybank 1,1 milliárd forintos eredménye közel ötszöröse az előző évinek, portfóliójának minősége csoportszinten a legjobb.

A montenegrói bank éves szinten 0,4 milliárd forint nyereséget realizált a 0,8 milliárd forintos negyedik negyedévi veszteséget követően.

A szlovák leánybanknál a veszteséges második és harmadik negyedév után az utolsó három hónapban rekordnagyságú veszteség keletkezett, döntően a romló portfólió miatt megháromszorozódó kockázati költségek miatt, így az éves veszteség 6,4 milliárd forint.

Jelentős, éves szinten 9,2 milliárd forint veszteséget - ebből közel 8 milliárdot az utolsó negyedévben - produkált a szerb leánybank is a rendkívül konzervatív portfólió értékelés és tisztítás következtében.

Az OTP papírok a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a hétfői kereskedést 5.573 forinton zárták. Az elmúlt 52 hét során a részvény legalacsonyabb árfolyama 1.232 forint, a legmagasabb 6.264 forint volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.