BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a svájci banktitkoknak - Neveket és milliárdokat adhatnak ki

A svájci bankok várhatóan megegyezésre jutnak az amerikai offshore adóelkerüléseket vizsgáló hatóságokkal. Ha így lesz, a pénzintézetek milliárdokat fizethetnek ki és több ezer, titkos számlát fenntartó ügyfél nevét adhatják ki.

Az amerikai és svájci hatóságok egy polgári ügy keretében próbálnak megegyezésre jutni, miközben az Egyesült Államok 11 pénzintézetet, köztük a Credit Suisse-t vizsgál bűnügyi szálak után kutatva. A vádak szerint a svájci bankok az amerikai ügyfelek pénzét igyekeztek nyom nélkül eltüntetni az adóhatóság szeme elől - írta a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Az offshore vagyonok legnagyobb kezelőjeként ismert Svájc azonban véget szeretne vetni a folyamatos amerikai vizsgálatoknak, lehetőleg anélkül, hogy a banktitkok őrzésével kapcsolatos évtizedes jó híre megmaradjon. Az Egyesült Államok hatóságai azt szeretnék elérni, hogy a bankok adják ki azon ügyfelek adatait, akik ezen az úton kerülték el adófizetései kötelezettségeiket, s hagyjanak fel az ilyen ügyek kezelésével. A várakozásaik nem hiábavalóak, hiszen Svájc idén már hasonló egyezségre jutott Németországgal és Nagy-Britanniával is.

A svájci kormányzat a Külügyi Bizottság november 10-i ülése előtt szeretne tető alá hozni egy egyezséget - mondta az egyik neve elhallgatását kérő informátor. A kormány szándékai szerint egy minden bankra kiterjedő megoldást szeretne megalkotni, így lehetséges, hogy végül az Egyesült Államoknak nem csak a vizsgálat alatt 11 pénzintézet fizethet.

A Nagy-Britanniával és Németországgal kötött egyezségek során az ügyfelek személyazonossága ismeretlen maradt, az Egyesült Államok azonban ragaszkodik hozzá, hogy megkapja őket. Ha így lesz, a becslések szerint 5-10 ezer ügyfél adatai kerülhetnek az amerikai adóhatóság kezei közé - végső döntés azonban még nem született az ügyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.