BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget érhet a legendás svájci banktitok

A svájci törvényhozók, engedve a GDP 7,6 százalékát adó bankok nyomásának, készek arra, hogy támogassák a kormányt abban, hogy megegyezzen az Egyesült Államokkal a banktitok ügyében.

Svájc négy legnagyobb politikai pártja közül három valószínűleg kiállnak az UBS-t érintő megegyezés mellett, amikor a parlamentben ez ügyben szavazásra kerül sor, ezzel többséget biztosítva a kormánynak. A megegyezés értelmében Svájc részleteket közölne az amerikai  adóhatósággal, az Internal Revenue Service-szel (IRS), az UBS-nél vezetett 4 450 folyószámláról, ezzel megkerülve azt a bírósági döntést, amely szerint az egyezmény sérti a svájci jogot - jelenti a Bloomberg.

Amennyiben nem sikerülne megszerezni a svájci törvényhozók támogatását, az UBS ellen benyújtott bírósági keresetet újra kellene tárgyalni, ezzel pedig veszélybe kerülne a zürichi központú bank tevékenysége az Egyesült Államokban, mert az IRS adócsalás miatt indíthatna eljárást a svájci pénzintézet ellen. Ezzel együtt az UBS-től megvonnák a tevékenysége folytatására kiadott engedélyt a tengerentúlon.

Svájci bankok kezelik a külföldön elhelyezett vagyon több mint 25 százalékát. Az ország polgárai egy a múlt hónapban nyilvánosságra hozott felmérés szerint többségükben támogatják a banktitokra vonatkozó törvény megtartását. Igaz, a lakosságnak már csak 73 százaléka szavazott a titoktartás megtartása mellett, szemben a 2009-ben mért 78 százalékkal. 

A svájci jog szerint az adócsalás büntetőügy, ezért ilyen esetben az állam a személyes adatok kiadására kötelezheti a bankokat, az adóelkerülés azonban polgárjogi kérdés. Vagyis jelenleg az adóelkerülésre létrehozott amerikai bankszámla tulajdonosok biztonságban érezhetik vagyonukat Svájcban, legalább is egyelőre.

A legnagyobb svájci bank, az UBS mérlegfőösszege csaknem kétszer akkora, mint Svájc nemzeti összterméke. A pénzintézet áprilisban három éve a legnagyobb negyedéves profitot jelentette be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.