BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reszketnek a piacok az EKB negatív kamata miatt

Rosszul reagálnak a piacok arra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) - fennállása óta első alkalommal - komolyan latolgatja negatív kamat bevezetését.

A Bloomberg két, az EKB-n belüli vitákat ismerő személyre utalt. A magukat megnevezni nem akaró források szerint az irányadó kamat alatt lévő betéti kamatláb a jelenlegi 0,0 százalékról -0,1 százalékra süllyedhetne. Ez ténylegesen bűntető kamattal lenne egyenlő az olyan bankok részére, amelyek a pénzt a pénzügyi szektorban tapasztalható tartós bizalmi válság miatt inkább az EKB-nál parkoltatják, ahelyett hogy más pénzintézeteknek vagy cégeknek és háztartásoknak adnák ki hitelek formájában.

Az EKB november elején az irányadó kamatot rekordalacsony szhintre, 0,25 százalékra mérsékelte. Az EKB tanácsa december elején dönt a legközelebbi alkalommal a kamatokról. Az EKB elnöke, Mario Draghi nemrég kijelentette, hogy az EKB technikailag kész negatív kamatok bevezetésére. Jörg Asmussen, az EKB német igazgatója éppen e héten, kedden jelezte, hogy a negatív kamat elvben egy olyan választási lehetőség amelyet az EKB alkalmazhat. "Én ezzel az instrumentummal ténylegesen nagyon óvatos lennék, de elvben nem lehet kizárni" - fogalmazott. Az utóbbi években a dán központi bank vezetett be negatív betéti kamatokat, ám kevés sikerrel. Mindenesetre a pénzpiacokon a hir idegességet váltott ki és emiatt az euróra erős nyomás nehezedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.