BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig tér magához Ázsia - ismét csúcson az arany

A líbiai kaotikus helyzet és az olajexport blokkolása miatt a Brent olaj hordónkénti ára 29 hónapos csúcsra emelkedett csütörtökön, s elérte 113 dollárt. Az emelkedést a glbális gazdaság lassulásától való félelem is hajtotta, ami ismét mélybe hajtotta az ázsiai indexeket. A bizonytalanság magasba repítette az arany árfolyamát.

A világ vezetői ugyan elítélték Muammar Kadhafit, amiért megosztotta az országot, s ez véres összecsapásba torkolt, s amiért nem tett semmit annak érdekében, hogy megelőzze ezt. Egy határozott lépéssel ugyanis elkerülhető lett volna az arab világban tapasztalt elmúlt napok válsága.

A japán Nikkei index 1,2 százalékkal 225 pontra esett, míg más ázsiai piacok 0,6 százalékos mérséklődést könyveltek el, a korábbi 0,4 százalékos emelkedés után. A befektetők már várták a pénzpiacok törtetését követő korrekciót, s a líbiai események jó alkalmat adtak erre – mondta Makoto Kikuchi, a japán Myojo Asset Management ügyvezetője a tokiói árfolyammozgásokat kommentálva.

Londonban a Brent típusú olaj hordónkénti ára 2,55 dollárral 113,80 dollárra ugrott, amely a legmagasabb érték 2008 szeptembere óta. A nyersolajért hordónként 99 dollárt kérnek, amely hangyányit marad el a tegnapi 100 dolláros csúcstól. Ken Hasegawa, egy tokiói brókerház elemzője szerint a Brent árát vélhetően jobban befolyásolják a jövőben is a líbiai események, mint a hagyományos nyersolajét.

A többi ázsiai részvénypiac a több napos esés után stabilizálódást mutat, de az általános hangulat meglehetősen pesszimista: a befektetők továbbra is aggódnak, hogy a magas energiaköltségek rontanak a vállalati eredményeken, s továbbra is nagy az inflációs nyomás.

Az ausztrál S&P/ASX 200 index 0,8 százalékos mínuszba fordult, Dél-Korea KOSPI mutatója 0,6 százalékot csúszott, míg a kínai Shanghai Composite Index 0,2 százalékot javult.

Wall Street-i elemzők csütörtökön szintén enyhe emelkedést várnak az amerikai piacokon a több napos gyengülés után. A befektetési arany árfolyama megközelítette a decemberben tapasztalt 1430 dolláros unciánkénti rekordot: a nyitáskor 1410 dollárt kértek a nemesfémért.

A dollár rekord mélybe zuhant a svájci frankkal szemben: jelenleg 0,9275 frank egy dollár, amely megközelíti a tavalyi negatív csúcsot. A befektetők csütörtökön fontos amerikai gazdasági adatokra figyelnek: ma kerülnek nyilvánosságra a kiskereskedelmi és lakásvásárlási adatok, amelyek fontos indikátorai a gazdaság teljesítményének.

Az euró 1,3762 dollárra emelkedett, amely már a második legmagasabb érték ebben a hónapban, a növekedés elsősorban az Európai Központi Bank nyilatkozata segítette, mely szerint az uniós jegybank hajlandó lépéseket tenni az infláció féken tartása érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.