BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulértékeltek a részvények

Tíz százalék feletti árfolyam-emelkedést várnak több, a hazai tőzsdén forgó papírtól is az elemzők

Jelentős árfolyam-emelkedést vár az elemzők többsége a legfontosabb magyar részvényektől a Bloombergen az utóbbi három hónapban közölt célárfolyamok alapján. A szakértők egyedül a Richter estében valószínűsítenek stagnálást, a többi négy blue-chipnél viszont tíz százalék feletti drágulásra számítanak. A magyar elemzők is derűlátók, ám óvatosabbak külföldi társaiknál, és jelentősen eltér a véleményük a főbb részvények kilátásairól.

A legnagyobb árfolyam-emelkedés az OTP Bank részvényeitől várható a Bloombergen július eleje óta közölt előrejelzések alapján. A megadott célárfolyamok átlaga alapján ugyanis 6353 forint körül alakulhat a legnagyobb hazai pénzintézet részvényeinek értéke, ez 22,2 százalékos drágulást jelent a papír keddi záróértékéhez képest. Ugyancsak jelentős árfolyam-növekedésre számítanak az Egis papírjaitól. Azok célárfolyamának átlaga ugyanis 25 714 forint, ez 15,3 százalékkal magasabb a kedden kialakult értéknél. Érdemi drágulás várható a Molnál és az MTelekomnál is. Az olajpapírnál 22 776 forint a célárfolyamok átlaga, ami 11,2 százalékkal magasabb a keddi záróárnál. A távközlési részvény célárfolyamainak átlaga 735 forint, ennek alapján 10 százalékos drágulás valószínűsíthető. Az öt legnagyobb forgalmú magyar részvény közül egyedül a Richternél nem bízik árfolyam-emelkedésben az elemzők többsége. Az árfolyam-előrejelzések átlaga 46 608 forint, ez 2,1 százalékkal alacsonyabb a tegnapelőtti záróértéknél.

Óvatosan érdemes kezelni az elemzők derűlátó prognózisait – mondta a Világgazdaságnak Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előrejelzések jelentősen eltérnek egymástól, s ez komoly bizonytalanságot jelent. Emellett a nagy nemzetközi befektetési társaságok csak olyan részvényeket szoktak folyamatosan figyelemmel kísérni, amelyektől kockázatosságuknak megfelelő hozam várható. Így nem meglepő, hogy a magyar tőkepiacon 10 százalék feletti hozamot várnak el az elemzők.

Honics István mindezt figyelembe véve is lehetségesnek tartja a főbb magyar papírok 10 százalék körüli drágulását. Úgy véli azonban, ennek feltétele, hogy ne legyen a jelenleginél rosszabb a nemzetközi befektetési hangulat, és ne romoljon Magyarország külföldi megítélése. Ugyanakkor eltérően ítéli meg a szakember az egyes részvények kilátásait. Szerinte a Mol és a Richter egyáltalán nem alulértékelt, ugyanis az olajcég papírjainak 20, a gyógyszergyáriakénak pedig 17 a P/E (ár/részvényenkénti nyereség) mutatója. Ugyanakkor az Egis 12-es P/E mutató mellett

olcsónak számít. Szerinte az MTelekom részvényei felértékelődhetnek, mert stabil osztalék várható a társaságtól, miközben a kötvények kamatai csökkennek. Az OTP Bank részvényei pedig drágulhatnak, mert az ország javuló megítélésétől erősödik a forint és csökken a bank devizahitelekből származó kockázata.

Általában kedvezőnek érté-keli a tőkepiaci kilátásokat Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója egy pénteki konferencián azt mondta, meglepő árfolyam-emelkedések várhatók a részvénypiacon. Előrejelzését egyrészt arra alapozta, hogy a pénzügyi válság óta jóval nagyobbak az árfolyam-ingadozások, másrészt arra, hogy a világ jegybankjai készek lesznek alacsony alapkamatokkal élénkíteni a gazdaságot, s ezt a több társaság is ki tudja majd használni.

Nagyon eltérően vélekedett az egyes részvények jövőjéről Háda Bálint, a Quaestor csoport vezető elemzője cége negyedéves piaci értékelésének nyilvánosságra hozatalakor. Elsősorban a gyógyszergyári részvényeket és az osztalékpapírokat ajánlotta a befektetők figyelmébe. Megemlítette, hogy azok hozama az utóbbi időben többször felette volt a tízéves futamidejű amerikai állampapírokénak, és később is jó befektetésnek bizonyulhatnak. Különösen alacsony árfolyamot vár azonban az OTP Bank részvényeitől. Szerinte a forint gyengülése miatt ugyanis várhatóan nő a bank rossz hiteleinek aránya, és csökken a pénzintézet nyeresége. Emlékeztetett: az utóbbi hónapokban úgy emelkedett a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX, hogy közben a világ vezető részvényindexei visszaestek. A szakértő ezért óvatosságra inti azokat, akik részvényekbe fektetnék pénzüket, mert nem lát fundamentális okokat a BUX átlagon felüli teljesítménye mögött. Háda Bálint szerint a következő hónapokban dől el, hogy lassú növekedés vagy újabb visszaesés várható a világgazdaságban. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.