BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beköszöntött a korrekció?

Világszerte bepirosodtak tegnap a tőzsdeindexek az általános negatív hangulatban. Az európai indexek lapzártánkkor 1-1,5 százalékos mínuszban álltak, a tengerentúli mutatók ennél valamivel enyhébb mértékben, néhány tized százalékkal csökkentek, a pesti parkett viszont, ahogy a raliban fölfelé, úgy a lejtőn lefelé is megelőzte a fejlett piacokat. A BUX index tegnap 3 százalékos mínuszban, 19 676,52 ponton zárt, miközben a részvények többsége esett. Az OTP 4,3, a Mol 5,12, a Magyar Telekom 3,12 százalékkal zsugorodott, a vezető papírok közül egyedül a Richter árfolyama emelkedett, 1,18 százalékkal. A glóbusz tőzsdéi március óta jóformán folyamatosan emelkedtek, október második felében azonban megtört a szárnyalás. Ekkortól a „félelem barométereként” emlegetett, a piacok volatilitását mérő VIX index is meredeken emelkedett és négy hónapos csúcsra ugorva 30 pont fölötti értéket vett fel. „Hosszú idő után október volt az első olyan hónap, amikor negatívban zárt több tőzsde is, annak ellenére, hogy viszonylag jó makroadatok és a várakozásokat felülmúló harmadik negyedéves céges eredmények láttak napvilágot” – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Hogy pontosan mi okozza a mostani korrekciót, azzal kapcsolatban csak találgatnak az elemzők. Elképzelhető, hogy a befektetők már nem bíznak a további emelkedésben, ezért adnak túl a részvényeiken, sokan valószínűleg igyekeznek realizálni az elmúlt hónapokban felgyülemlett profitot.

Az elemzőket mindenesetre nem lepi meg az árfolyamcsökkenés, hónapok óta rebesgetik már, hogy érik a korrekció. „Azt azonban nem tudjuk, hogy most valóban egy komolyabb árfolyamcsökkenéssel állunk-e szemben, vagy csak egy kisebb korrekció várható” – mondja Blahó. A szakember szerint számos gazdasági adat megjelenése várható még a héten, emellett még mindig nagyon sok likvid tőke keresi a helyét a piacokon, s ezek a hatások bármikor megfordíthatják a mostani negatív trendet.

Az általános kockázatkerülés a feltörekvő devizáknak, így a forintnak sem kedvez. A hazai fizetőeszköz sokáig a 265-ös szinten cövekelt az euróval szemben, október utolsó hetében azonban gyengülni kezdett, és ez a gyengülés ezen a héten is folytatódott, olyannyira, hogy hétfő este 283 forint fölé szaladt az euró ára, tegnap azonban már ismét 277 forint alá süllyedt. A szakemberek szerint azonban emiatt nem kell még megijedni. „A hirtelen gyengülés az alacsony likviditásnak is betudható” – magyarázza Barta György, a CIB Bank elemzője. Sőt Oszkó Péter pénzügyminiszter sem aggódik a nemzeti fizetőeszköz miatt, tegnap egy gazdasági fórumon úgy fogalmazott: a jelenlegi 280 forint körüli euróárfolyam még egyáltalán nem nevezhető kockázatosnak. Barta szerint a forint korábban fundamentálisan némileg túlértékelt volt, ezért a CIB nem is vár a jelenleginél sokkal erősebb árfolyamot a közeljövőben, az év végére 275 forintos euróra számítanak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.