BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BÉT: kiugrás után lassulás

A nemzetközi válságból való elhúzódó kilábalás szerte a világon visszafogja a részvénypiacokat

Nem tekintenek kitörő optimizmussal a következő hónapok elé a tőzsdei szakértők. Azzal kapcsolatosan szinte egységes a vélemény, hogy az idei első fél év fordulópontot jelentett a hazai részvénypiac számára, a tavaszi fellendüléssel, kiugró árfolyamokkal sikerült ledolgozni a tavaly március–áprilisi mélypontokat. Ugyanakkor az európai adósságválság hatása több hónapig is eltarthat, állandósítva a bizonytalan nemzetközi hangulatot, és ez nem tesz jót a részvénypiacoknak – összegzi az Equilor Befektetési Zrt. ma megjelenő, harmadik negyedévre vonatkozó piaci előrejelzésében.

Az ez év márciusban és áprilisban csúcsokra járó hazai részvények a második fél évben biztosan egy lassú lefelé lépdelő pályára számíthatnak – véli Szegner Balázs. Az Equilor üzletfejlesztési igazgatója szerint a várható piaci mozgások esetében nem is annyira a nyári, egyébként teljesen szokásos tőzsdei forgalom-visszaesés játszhat döntő szerepet, hanem a nemzetközi kilátásokat is meghatározó adósságválságok. A szakember szerint az eddigi intézkedések – s ez kiemelten igaz az európai problémákra – csak felületi kezelésekként hatottak. Távolról sem biztos, hogy a likviditásbővítésre irányuló lépések eredménye ott jelentkezett, ahol valójában szükség lett volna rá. Az uniós szabályozások ugyanakkor egyre inkább a banki tőkemegfelelés szigorítása irányába mutatnak, amelynek következtében a pénzügyi szektor hitelkihelyezései a jövőben az eddigieknél is visszafogottabbak lehetnek. Esetleg tőkét is emelhetnek a bankok annak érdekében, hogy az új hitelezési korlátozásoknak megfeleljenek, ám akár így, akár úgy válaszol a pénzintézeti szektor a brüsszeli szigorításokra, számolniuk kell a jövedelmezőség csökkenésével.

Az Equilor harmadik negyedéves előrejelzése egyértelműen a piaci kockázatok tartósságával számol, ez pedig a forint árfolyama szempontjából sem sok jóval kecsegtet. A gyengélkedő hazai deviza a két tőzsdei részvény árfolyamát is negatívan befolyásolhatja, az OTP és az FHB visszaesése pedig – kiemelten az előbbi esetében – látványosan lefelé húzhatja a Budapesti Értéktőzsde indexét. És akkor még nem számolt a piac a bankadó ugyancsak „árfolyamolvasztó” hatásával. A befektetési társaság előrejelzésében nem vár komolyabb olajárrobbanást, hacsak az iraki térségből nem érkeznek újabb, kereslet- és árbefolyásoló hírek, amelyek következtében a Mol részvényeivel kapcsolatban nem várható számottevő elmozdulás. A gyógyszergyári papírok esetében az Equilor – főleg a Richter vonatkozásában – kisebb mértékű pozitív és negatív elmozdulást sem tart kizártnak, míg a blue-chipek közül a Magyar Telekom még mindig magas osztalékfizetési képessége lehet vonzó a vevők számára. A harmadik negyedévi barométer „harmatgyenge” gazdasági növekedéssel kalkulál, amelyet továbbra is az export húz majd, ám az egyelőre nem párosul a belső fogyasztás fellendülésével.

Egyértelműen az idei év első felére időzíthető a kicsúcsosodás a BÉT elmúlt időszakának történetében – állítja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője, aki azonnal megjegyzi azt is, hogy a pesti börze ez idő alatt szinte világviszonylatban az egyik legjobban növekvő piacnak számított. A szakember ugyanakkor felhívja a figyelmet, a magyar részvénypiac szinte egyetlen papírról, az OTP-ről szól, amely a forgalmát és az árfolyamát tekintve is napról napra „leköveti” a nemzetközi hangulatot. A Mol árfolyamának alakulása meglehetősen behatárolható, hiszen az – mint az energiapiac tőzsdei képviselője – főként az orosz, illetve kelet-európai és közel-keleti eseményektől és a tulajdonosok lépéseitől függ – húzta alá az elemző. A Richter és az Egis esetében szinte fixnek mondható kereskedési sávokról lehet beszélni – fogalmazott lapunknak Blahó Levente. Az előbbi esetében hozzávetőleg 10 százalékos ez a mozgástér, míg az utóbbi esetében szélesebb tartomány a jellemző. A Magyar Telekom árfolyama a Raiffeisen Bank szakértője szerint is „osztalékközpontú”, azaz a papír általában a kifizetés ideje környékén erősödött, majd utána jelentősebb csökkenés következett be. Belátható események a részvény háza táján nincsenek, így az általában amúgy is lustácska nyári tőzsdei forgalomban valószínűleg az árfolyamában sem lesz látványosabb mozgás. HÉ

Mit várható?

- A HARMADIK NEGYEDÉVRE a Raiffeisen Banknál az elmúlt két hét tőzsdei mozgásainak folytatását várják. A kereskedés várhatóan tartósan leül, a kilengések mérséklődnek, ugyanakkor, ha a nyugalmi állapotot valamilyen előre nem látható esemény megzavarja, az index hatalmasat ugorhat mindkét irányban. Összességében kissé negatív hangulatú, kivárásos, szemlélődő hónapok jöhetnek októberig.

- A NEGYEDIK NEGYEDÉVRE már kézzelfoghatóvá válnak az európai adósságválság-ellenes intézkedések, valamint a bankszektori szigorítások, és befolyásolhatja a nemzetközi piacokat a kínai kamat alakulása is. Amerikában nem valószínű komolyabb esemény az év végéig, a válságból való kilábalás azonban egyre lassúbbnak ígérkezik, s ez erőteljesen befolyásolhatja a részvénypiacok alakulását.

- A NEGYEDIK NEGYEDÉVRE már kézzelfoghatóvá válnak az európai adósságválság-ellenes intézkedések, valamint a bankszektori szigorítások, és befolyásolhatja a nemzetközi piacokat a kínai kamat alakulása is. Amerikában nem valószínű komolyabb esemény az év végéig, a válságból való kilábalás azonban egyre lassúbbnak ígérkezik, s ez erőteljesen befolyásolhatja a részvénypiacok alakulását. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.