BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődkockázatok - A piac kezdi elveszteni realitásérzékét

A portugál, ír és spanyol kockázati felárak új csúcsdöntése senkit sem érdekel, a részvénypiacok teljes mértékben ignorálják az államcsőd kockázatok újabb emelkedési hullámát, ami kérdés, hogy idővel nem gyűrűzik-e be a piacokra legalább egy korrekció formájában – tudósít a Cashline.

Érzésünk szerint a szereplők ismét kezdik elveszíteni realitás és veszélyérzéküket, ami a jelenlegi globális környezetben a tőzsdei álmoskönyv szerint igen komoly következményekkel járhat.

Ma ülésezik a Fed nyíltpiaci bizottsága, ahol a piac azt várja, hogy a jegybank kurtítja az amerikai növekedési prognózist, ez viszont újabb pénzpiaci lépésre kényszerítheti a Fedet. A piac pedig a jelenlegi hangulatban örül minden likviditás fenntartó lépésnek. Egy darabig. Nem lennénk meglepve, ha a Fed esti bejelentése után (20:15) komoly korrekció indulna be, főleg, amennyiben a vártnál gyengébb utalás érkezik a monetáris lazításra, vagy nem a piac által várt formában realizálódik.

Nem lehetett menekülni a bika elől tegnap a tengerentúlon, minden szereplőt magával rántott az emelkedés, amit vállalatfelvásárlási hírek és a Fed remélt utalása az újabb kvantitatív lazításra (pénzpumpa) segített.

Az indexek ezzel 4 havi zárócsúcson fejezték be a kereskedést, gyakorlatilag minden szektor és eszközosztály hozzá tudott tenni a naphoz, még a kötvények sem estek, sőt a mai Fed-ülés a remélt kötvényvásárlási program miatt támaszt nyújtott az árfolyamoknak.

A technológiai szektornak egy IBM akvizíció jelentett lökést, a kék óriás egy analitikustechnológia szogáltató versenytársat vesz meg készpénzes ügylet keretei között 1.7 milliárd dollárért, ami a piacon kedvező fogadtatásra talált.

Az egyik legnagyobb lakásépítő, a Lennar a várakozásnál jobb eredményt tett közzé, ráadásul a megrendelésállománya kevésbé esett, mint ahogy azt a piac korábban számította. A cég részvényei 8 százalékkal lőttek ki, amit jót tett az egész szektornak.

A Caterpillart állami megrendelés húzta új két éves csúcsra, 2008 szeptemberében volt a papír hasonló magasságokban. A cég a Pentagon 5 éves 640 millió dollár értékű tenderét nyerte meg, ami a vállalat méretéhez képest az egy százalékot sem éri el, mindenesetre fokozta a vételi pánikot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.